Friderika
10 °C
18 °C

Az utolsó percig gyűrik egymást a fiskális szakadék miatt

2012.12.30. 21:05 Módosítva: 2012.12.30. 23:37
Megoldás körvonalazódott az adókról az egyik republikánus szenátor szerint az amerikai kongresszus republikánus és demokrata párti vezetői között, és úgy tűnt, hogy a kompromisszumos megoldásról hétfőn szavazhatnak a washingtoni kongresszus mindkét házában. Később azonban kiderült, még mindig nem sikerült megegyezniük a szenátusi vezetőknek. Egy napjuk maradt.

Folyamatosan tárgyaltak a hét végén az Egyesült Államokban a demokrata párti és republikánus politikusok egy kompromisszumról, hogy elkerüljék az úgynevezett fiscal cliffet, vagyis a fiskális szakadékot, amire január 1-ig van idejük. Amennyiben az utolsó pillanatban kudarccal zárulnak a tárgyalások, úgy hatályba lép a második világháború utáni legnagyobb adóemelés és költségvetési megszorítás, amely az egész világgazdaságra kedvezőtlen hatással lehet. A fiscal cliff hátteréről és esetleges hatásairól itt olvashat bővebben>>>

A két párt szenátusi vezetője, a demokrata Harry Reid és a republikánus Mitch McConnell helyi idő szerint vasárnap este ismertette volna frakciójával a kidolgozott kompromisszumos megállapodást, amelyről utána szavazhattak volna a szenátusban, majd pedig a képviselőházban. A szenátusban a demokraták, míg a képviselőházban a republikánusok vannak többségben.

Ugyanakkor kiderült, hogy a két vezetőnek nem sikerült egyetértésre jutnia a délutáni határidőig, habár még így is maradt esély a megegyezésükre. McConnell azt mondta, hogy a demokraták nem reagáltak a szombat este tett javaslatukra. Állítása szerint felhívta Joe Biden alelnököt, hogy segítsen beindítani a tárgyalásokat. Reid szerint még mindig távol álltak az álláspontok fontos ügyekben.

A vita legfontosabb eleme Barack Obama amerikai elnök terve a legmagasabb jövedelmek után fizetendő adó megemeléséről. Az elnök az évi negyedmillió dollárt meghaladó jövedelmekből csípne le az eddiginél nagyobb szeletet, amit a képviselőházban többséggel rendelkező republikánusok korábbi álláspontjukhoz hasonlóan határozottan elutasítanak.

Lindsey Graham republikánus szenátor vasárnap nap közben arra utalt, hogy közel lehet a megegyezés, amikor a Fox News tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy „le a kalappal az elnök előtt, győzött". Később azonban hozzátette, Obama politikai győzelmet érhet el, de a várható megoldás nem javít majd az ország helyzetén, és nem jelent gyakorlati előrelépést.

Az NBC egyik politikai talk show-jában megszólaló Obama vasárnap fokozta a nyomást a republikánusokon, mint mondta, ha a kongresszus nem jut megállapodásra, akkor kudarcba fulladhat a törekvés, hogy kilenc év után először csökkenthessék a különösen a középosztályt érintő jövedelemadót.

„Pártpolitikai megfontolásoktól függetlenül, a legfontosabb annak a biztosítása kell legyen, hogy a középosztálybeli családok adója ne emelkedjen" – mondta az elnök. Obama arról is beszélt, hogy fontos kompromisszumokat tett a republikánusoknak. Az elnök hozzátette, hogy ha nem sikerül megegyezniük az év utolsó napján, akkor a kongresszus január 4-i első ülésnapján terjeszt majd elő adócsökkentési javaslatot.

Obama csütörtökön a pénzügyi vita miatt karácsonyi szabadságát megszakítva visszatért Washingtonba.