Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Újabb orosz hadihajók tartanak Szíria felé

2012.12.30. 18:53

Az orosz haditengerészet újabb hajókat küld a szíriai partokhoz, illetve a tartúszi kikötőbe, ahol Oroszország műszaki kiszolgáló bázist tart fenn. Az ITAR-TASZSZ és az Interfax hírügynökségek vasárnapi értesülése szerint a Novocserkasszk partraszállító hajó elhagyta fekete-tengeri – novorosszijszki – állomáshelyét, katonákkal és hadi felszereléssel a fedélzetén. A hajó január első felében érkezhet meg Tartúsz körzetébe. Ugyancsak a térségbe irányítják a Nyikolaj Filcsenkov és az Azov partraszállító hajókat.

A jelentések nem térnek ki a küldetés céljára, mindazonáltal orosz diplomaták korábban közölték, hogy Moszkva felkészül arra, hogy szükség esetén kimenekítse Szíriában lévő több ezer orosz állampolgárát. A védelmi minisztérium két hete bejelentette, hogy több hajót is a Földközi-tengerre vezényeltek.

Tartúsz kikötőjében van Oroszország egyetlen, még a szovjet időkből örökölt földközi-tengeri haditengerészeti létesítménye. Az ellátó és műszaki kiszolgáló bázis stratégiai jelentőségű Moszkvának. Feladata az, hogy a Földközi-tengeren és az Ádeni-öbölben feladatot teljesítő orosz hajókat üzemanyaggal, élelemmel és vízzel lássa el.