Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kötelező lesz az idős szülők látogatása Kínában

2013.01.03. 11:17

Megosztja a lakosságot és a szociológusokat az a nemrég elfogadott és júliusban életbe lépő törvény, amely kötelezővé tenné az időskorú szülők rendszeres látogatását gyermekeik számára Kínában.

A jogszabály nem részletezi, pontosan milyen időközönként kell a gyermekeknek időskorú szüleiket felkeresniük, mint ahogyan azt sem tudni, milyen büntetésre számíthatnak, amennyiben ezt nem teszik meg. A szabályozás annyit említ csupán, a szüleikkel együtt nem élőknek „gyakran" meg kell látogatniuk szüleiket, vagy üdvözletet kell küldeniük, különben a szülők bíróság elé idézhetik utódaikat.

A jogszabály egy igen jellemző problémára - a támogatás nélkül maradt öreg szülők gondjára - világít rá, amit az elmúlt évtizedek gyors gazdasági és társadalmi fejlődése, valamint az 1979-ben bevezetett családtervezési politika mélyített el igazán.

Kína gazdasági fejlődésével párhuzamosan a növekvő lehetőségek kihasználására és a jobb megélhetés reményében az elmúlt 30 évben több száz millió migráns munkás hagyta maga mögött otthonát, hogy a keleti part nagyvárosának gyáraiban keressen munkát. A munkások gyermekeik mellett idős szüleiket is kénytelenek voltak magukra hagyni, hazatérni gyakran ma is évente csak egyszer adódik lehetőségük.

Az egy-gyermek politika bevezetése után több tízezer család maradt gyermek - és támogató - nélkül, az egyetlen utód esetleg korai halála miatt. Azok pedig, akik felnevelték gyermekeiket, az úgynevezett „4-2-1-problémával" kénytelenek szembenézni, vagyis, hogy egy kereső felnőttre két szülő és négy nagyszülő anyagi támogatása hárul.

Kínában jelenleg csaknem 180 millió idős ember él, számuk a hivatalos kínai becslések szerint az évtized közepére a 216 milliót is elérheti, a teljes népességen belüli arányuk 2050-re csaknem 30 százalékot tesz majd ki. Az idősökre való odafigyelés jogi szabályozása helyett inkább a személyes oldalról kellene megközelíteni a problémát, és felvilágosító kampányokkal, a gondot felvető filmekkel és írásokkal kellene felelősségre ébreszteni a lakosságot - vélik a szociológusok.

A személyes oldalból az elmúlt időben nem akadt hiány a kínai írott sajtóban, mely többek között egy idős anyját évekig disznóólban tartó családról és a jövedelem nélkül maradt vidékiek helyzetéről is beszámolt. A központi televízió is gyakran foglalkozik a kérdéssel, a téma felvetése a kínai mikroblogokon is gyakori.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!