Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Fele annyi katona maradna Afganisztánban

2013.01.05. 10:29

A korábbi tervhez képest jelentősebb mértékben csökkentené az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok létszámát a Pentagon – írta meg a Wall Street Journal.

A 2014-re tervezett csapatkivonás után az Egyesült Államok 3000 és 9000 közötti létszámú kontingenst állomásoztatna a közép-ázsiai országban. Az amerikai katonák feladata a tálib felkelők elleni harc, valamint az afgán biztonsági erők kiképzése volna – írta a WSJ.

Az afganisztáni NATO-erők parancsnoka, John Allen tábornok korábban azt javasolta, hogy a csapatkivonás után 6-15 ezer amerikai katona maradjon Afganisztánban, de a Fehér Ház nyomatékosan arra kérte a Pentagont, hogy faragja le az országban maradó amerikai katonák létszámát.

Leon Panetta védelmi miniszter szerint a megmaradó kontingens első számú feladata az lesz, hogy megakadályozza az al-Kaida terrorszervezet térnyerését Afganisztánban. A WSJ szerint a csökkentett létszámú amerikai katonai jelenlét révén a korábbinál is nagyobb jelentősége lesz a pilóta nélküli harci gépek (drónok) bevetésének az afgán lázadók ellen.

Hamid Karzai afgán elnök a jövő héten Washingtonba utazik, hogy a 2014 után Afganisztánban maradó amerikai kontingensről tárgyaljon vendéglátóival.