Halálra kínoztak 26 embert Mexikóban

2013.01.06. 08:54

Mexikóban egy nap alatt újabb 26 embert öltek meg a kábítószeres bűnözéssel összefüggésben - közölték szombaton a hatóságok.

Az áldozatok közül hatra egy hasadékban találtak rá a Chihuahua állambeli Balleza városban, nem messze az amerikai határtól. A testükön talált nyomokból ítélve megkínozták őket. A rivális mexikói drogkartellek háborúskodásában 2006 óta legkevesebb 70 ezer embert öltek meg.

A kialakult súlyos helyzetért a mexikói főügyész decemberben Felipe Calderón nemrég leköszönt államfő kemény kezű drogpolitikáját tette felelőssé. Jesus Murillo főügyész szerint Calderón - aki elnökségének hat éve alatt elsősorban a kartellek vezetőinek megölésére vagy elfogására törekedett - csak azt érte el, hogy a négy nagy és a hat kisebb szervezett bűnözői csoport szétaprózódott, és jelenleg 60-80 kisebb rivális drogkartell működik Mexikóban.

Calderón korábban azt hangsúlyozta, hogy politikája eredményeként a biztonsági erők 25-öt elfogtak a mexikói drogkartellek 37 legkeresettebb vezetőjéből. Ezt a stratégiát az Egyesült Államok is támogatta. Washington több száz millió dollárral és katonai, titkosszolgálati együttműködéssel járult hozzá déli szomszédjának a kábítószer-maffia elleni harcához.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport