Megrázó részletek a denveri mozis gyilkosságról

2013.01.07. 23:52

Megrázó részletek kerültek nyilvánosságra a coloradói Aurora város mozijában elkövetett, tavaly júliusi tömegmészárlásról, amelynek ügyében hétfőn kezdődtek meg az előzetes meghallgatások Denverben.

Az aurorai Century 16 moziban, a Batman-sorozat legújabb részének 2012. július 20-i bemutatóján egy támadó tüzet nyitott a nézőtéren ülőkre: 12 ember meghalt, 58-an pedig megsebesültek.

A támadás elkövetésével a 25 éves James Holmest vádolják, aki ellen több mint 166 pontban emeltek vádat, beleértve a több rendbeli emberölést és emberölési kísérletet.

A meghallgatáson két aurorai rendőr, Justin Grizzle és Gerald Jonsgaard könnyekig felindultan idézte fel a denveri elővárosban elkövetett mészárlás körülményeit, azt, hogy a gázálarcot és golyóálló mellényt viselő Holmes két gáztartályt hajított a nézők közé, majd tüzet nyitott rájuk. A rendőrök szerint az elkövető megváltott jeggyel jutott be a vetítésre, ahonnan az utcai kijáraton át távozott, majd felfegyverkezve tért vissza a terembe.

Holmest a rendőrök a parkolóban "szúrták ki" miután az övékétől eltérő golyóálló mellényt viselt. Abból jöttek rá, hogy nem lehet a kollégájuk, mert a védőfelszerelése ellenére láthatóan nem kívánt részt venni a mentésben. Letartóztatói szerint a férfi "szokatlanul nyugodt" volt, és mosolygott.

Az arca ugyanakkor verítékes volt és a pupillái ki voltak tágulva, noha nem ivott és nem volt kábítószer hatása alatt. Holmes önként árulta el a rendőröknek, hogy a lakásában beélesített pokolgépeket helyezett el.

Az üggyel kapcsolatban több részlet most először került nyilvánosságra, mert az illetékes kerületi bíró, William Sylvester három nappal a lövöldözést követően hírzárlatot rendelt el.

A vádlott, aki nem sokkal a támadás elkövetése előtt még a Coloradói Egyetem elsőéves ideggyógyász doktorandusza volt, a hétfői helyszíni beszámolók szerint körszakállat növesztett. Kifejezéstelen arccal hallgatta a vallomásokat az áldozatok mintegy 40 hozzátartozójának jelenlétében. A haja, amelyet a támadás idején vörösre festett, mert a Batman-képregények és filmek negatív hősének szerepében tetszelgett, ezúttal barna volt.

Holmes tavaly tavasszal megbukott a tanév végi vizsgákon és bejelentette, hogy felhagy tanulmányaival. A lövöldözés hat héttel később történt.

A védelem a várakozások szerint azzal érvel majd, hogy Holmes nem beszámítható. A vádlott ugyanis az egyetemi pszichiáter kezelése alatt állt, akit kilenc perccel a mészárlás előtt megpróbált felhívni.

Az előzetes meghallgatás célja az, hogy megállapítsák: alkalmas-e az ügy a bírósági tárgyalásra. Jogi szakértők szerint Holmesnak az elhúzódó és költséges pereskedés elkerülése érdekében felajánlhatják a vádalkut, amely megmentheti őt a halálbüntetéstől.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport