A svédek mostantól nem kasztrálják a nemváltoztatókat

2013.01.10. 21:53

Svédország csütörtökön megtiltotta a nemi identitás megváltoztatásakor eddig kötelező sterilizálást. Az országban 1972 óta volt érvényben az a törvény, amely a nemi identitás megváltoztatását az illető sterilizálásához kötötte. A bíróság ítélete szerint a törvény nemcsak az emberi jogok európai konvenciójába ütközött, de megsértette a svéd alkotmányt is, amely garantálja az egyén integritását, továbbá diszkriminált is, mert csak a transzszexuálisokra vonatkozott. A törvény eltörlése az ítélet kihirdetésével hatályossá is vált.

Hivatalos adatok szerint Svédországban 1972 és 2011 között összesen 865 ember nyújtott be kérelmet neme megváltoztatására, közülük mintegy ötszáz emberen sebészi beavatkozást is végrehajtottak.

A homoszexuálisok, biszexuálisok és transzszexuálisok svédországi jogvédő szervezete (RFSL) üdvözölte a döntést mint az első lépést a kényszersterilizáltaknak fizetendő kártérítés felé. Amennyiben a törvényhozás rendelkezik az érintettek kárpótlásáról, akkor a szervezet eláll a pereskedéstől - közölte Ulrika Westerlund, az RFSL elnöke. Szerinte személyenként 200 ezer korona (mintegy hatmillió forint) volna méltányos.  • Hírek
  • Bankszámla