Lövöldözés egy amerikai iskolában

2013.01.10. 19:44

Két áldozata van annak a lövöldözésnek, ami magyar idő szerint csütörtök este zajlott le Kaliforniában. A Bakersfieldhez közeli Taft nevű kisváros középiskolájában (Taft Union High School) a Reuters szerint a helyi seriff emberei teremről teremre jártak, hogy biztosítsák a helyszínt. A lövöldözőt ártalmatlanná tették.

Az elkövető, az iskola egyik diákja reggel bement egy osztályterembe, ahol rálőtt a társára. A többi tizenéves tanulót kimenekítették az iskolából. Egy tanáron a sörét könnyebb fejsebet ejtett.

A támadót, akit a megsérült tanár és az iskola egy másik alkalmazottja rábeszélt a fegyvere átadására, a rendőrség letartóztatta. A 16 éves sebesültet helikopterrel a bakersfieldi kórházba szállították. Állapota a serifi hivatal tájékoztatása szerint "kritikus, de stabil". Az incidens helyi idő szerint reggel, nem sokkal 9 óra után történt, a mintegy 10 ezres településen.

Az iskolát kiürítették, a gyerekeket egy futballpályára terelték, ahonnan a szülők hazavihetik őket, mondta egy helyi önkormányzati képviselő a Los Angeles Timesnak.

Szülők sorakoznak gyerekeikért a tafti középiskola előtt (Forrás: 23ABC News)
Szülők sorakoznak gyerekeikért a tafti középiskola előtt (Forrás: 23ABC News)

Egy helyi televízió, a 23ABC News azt jelentette, hogy a szekrényekben rejtőző szemtanúk az iskolából hívták őket a lövöldözés hírével.

A támadó azt állította, hogy az áldozat terrorizálta őt, de mást nem akart bántani.

Egy hónap sem telt el Sandy Hook óta

Alig egy hónapja, hogy egy húszéves ámokfutó 26 emberrel, köztük 20 kisgyerekkel végzett Connecticutban az amerikai történelem egyik legsúlyosabb iskolai lövöldözésében. A Sandy Hook-tragédia után immár sokadszor lángolt fel a vita az USA-ban a fegyverviselési szabályok esetleges szigorításáról.

Barack Obama elnök már néhány nappal a lövöldözés után, december közepén azt mondta, hogy fegyvertilalmat akar, és egy az ügyben munkálkodó bizottság felállítását is bejelentette. Ennek eléréséhez viszont meg kell küzdenie az irgalmatlanul erős fegyverlobbival, amely az alkotmányban garantált jogokra hivatkozva hallani sem akar a fegyverszabályozásról. A tilalmat pártoló körökben jókora felháborodást keltett, amikor december végén a National Rifle Association (NRA) alelnöke, Wayne LaPierre közölte: szerinte az a jó megoldás, ha minden iskolába fegyveres őröket telepítenek.

A lövöldözéssel egy időben csütürtükön a fegyverkontroll-ügy felügyeletével megbízott Joe Biden alelnök fegyveres bűncselekmények áldozataival és a fegyverlobbi képviselőivel találkozott. Obama jövő keddre várja az alelnök javaslatait.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport