Öngyilkos lett az adatlopással vádolt aktivista

2013.01.12. 12:38

Öngyilkosságot követett el Aaron Swartz. Az internetes aktivistát 2011-ben vádolták meg adatlopással. A 26 éves korában elhunyt programozó közismert aktivistának számított, a Reddit egyik társalapítója volt.

Swartz a tárgyalása során nem is tagadta az adatlopást: az MIT egyetem hálózatáról és a JSTOR tudományos adatbázisból összesen négymillió dokumentumot töltött le, és tett közzé az Infogami nevű oldalán. Swartz azzal érvelt, hogy ezek a dokumentumok közérdekűek, és abból profitál a legtöbbet a tudomány, ha bárki elérheti őket. A bíróság szerint viszont ez szimpla lopás, méghozzá igen nagy értékű. Swartz ráadásul már visszaesőnek számít, 2009-ben 19 millió oldalnyi bírósági dokumentumot töltött le egy kormányzati adatbázisból, és tette közzé őket a neten, hasonló indokkal.

Az ügyészség szerint megkárosított JSTOR amúgy éppen január elején tette ingyen hozzáférhetővé 1200 folyóirat archivált cikkeit. Ezentúl bárki egy regisztráció után két hetente három cikket ingyen olvashat a legnagyobb online tudományos archívumban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport