Újabb francia légicsapások Maliban

2013.01.13. 16:25

A francia hadsereg vasárnap is légicsapásokat mért a Mali déli része felé előretörő fegyveres iszlamista csoportokra. A francia katonai beavatkozás kezdete, péntek óta több tucat iszlamista harcost öltek meg, köztük a Kojak gúnynéven ismert parancsnokot, közölték francia és mali biztonsági források.

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter elmondta, hogy vasárnap már a harmadik egymást követő napon bombázták az iszlamista erőket. François Hollande francia elnök szombaton arról beszélt, hogy a mali hadsereg oldalán harcoló francia erőknek sikerült feltartóztatniuk az ország déli része felé megindult iszlamistákat.

Le Drian viszont óvatosnak mutatkozott, és úgy fogalmazott, folyamatosan légicsapásokat mérnek az iszlamista lázadókra, hogy megakadályozzák előrenyomulásukat. „Ez részben sikerült, de nem teljesen" – ismerte el a miniszter, hangsúlyozva, hogy a francia katonai beavatkozás lehetővé teszi a mali hadseregnek, hogy ismét előretörjön az ország teljes területén.

Máris tiltakozott a tuareg lázadók mozgalma: az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) vasárnap követelte, hogy a mali hadsereg katonái tartsák magukat távol az ország északi részétől, attól a térségtől, ahol a tuaregek az önrendelkezési jogért küzdenek.

Az MNLA tavaly januárban indított támadást a kormányerők ellen, ám pár hónappal később a térségből kiszorították a fegyveres iszlamista csoportok, így az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) nevű helyi terrorszervezet, a vele szövetséges Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységért (MUJAO) nevű iszlamista csoport, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Ansar Dine (Hit Védelmezői) nevű szalafista csoport.

Le Drian közölte, hogy vasárnap további nyolcvan katonát dobnak át Maliba, amivel 550-re emelkedik a francia katonai kontingens létszáma. Emellett Rafale típusú vadászbombázókat vezényelnek át a nyugat-afrikai országba.

Vasárnap Mali fővárosába, Bamakóba várják a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által felállítandó katonai erő vezetőit, hogy megszervezzék a Mali északi részét ellenőrzés alatt tartó iszlamista fegyveresek kiűzésével megbízott csapatok érkezését. A szervezet 15 tagállamának első számú vezetői szerdán Abidjanban rendkívüli csúcsértekezleten vitatják meg a mali helyzetet. Nigéria mintegy 600, Niger, Burkina Faso, Togo és Szenegál 500-500, míg Benin 300 katonát ígért a Shehu Abdulkadir nigériai tábornok vezetése alatt felálló nyugat-afrikai intervenciós erőbe.