Vencel
13 °C
23 °C

Obama kitart a fegyvertartás szigorításban

2013.01.14. 20:01

Rendeleteket helyezte kilátásba a fegyvertartás szabályainak megszigorítására hétfőn Barack Obama amerikai elnök. "Biztos vagyok benne hogy ezen lépések némelyike nem igényel törvényalkotást és belül van az elnöki hatáskörömön" - jelentette ki sajtóértekezletén Obama.

Az elnök hangoztatta, amennyiben lehetősége nyílik arra, hogy lépést tegyen a fegyveres erőszak lehetőségének csökkentésére, akkor azt meg fogja tenni. Obama utalt rá, hogy Joe Biden alelnök a múlt héten konzultációkat folytatott a fegyvertartási vitában érintett érdekcsoportokkal, ez alapján javaslatokat dolgoz ki számára.

Az elnök kijelentette, hogy még a héten ismertetni fogja, pontosan mit fog kezdeményezni az ügyben. Rámutatott, hogy a meghozandó döntések egy része a törvényhozás, egy másik része pedig a végrehajtó hatalom részéről kíván meg intézkedéseket.

A fegyvertartási szabályok szigorítását célzó kormányzati erőfeszítéseket a december 14-i newtowni vérengzés indította el. A connecticuti településen egy ámokfutó 26 emberrel - majd magával is - végzett. Az áldozatok közül 20 kisiskolás volt. A vérengzést követően Obama elnök Biden alelnököt bízta meg annak a munkacsoportnak a vezetésével, amelynek a szigorításra vonatkozó ajánlások kidolgozása a feladata.

Az alelnök várhatóan kedden terjeszti az elnök elé javaslatait. Annyi kiszivárgott, hogy munkacsoportja valószínűleg indítványozni fogja a fegyvervásárlók előéletének átfogó vizsgálatát, valamint a félautomata lőfegyverek és a nagykapacitású tölténytárak betiltását.

A fegyvertartás kilátásba helyezett szigorításának hatására fegyvervásárlási láz tört ki Amerikában, és az elmúlt hónapban elérte a százezres nagyságrendet a fegyverlobbi fő erejének számító Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) új tagjainak száma.

Az NRA a múlt hét végén, röviddel azután, hogy képviselői találkoztak Joe Bidennel, közleményben szögezte le, hogy ellenez mindenféle új szabályozást. A szövetség elnöke a hét végén a CNN-nek kijelentette: a félautomata fegyverek 2004-ben lejárt tilalmának visszaállítására irányuló kezdeményezés előreláthatóan nem kapja meg a szükséges támogatást a kongresszusban.