Még 140 magyar van Szíriában

2013.01.15. 15:38

Még 140 magyar van Szíriában, ők vélhetően szíriai-magyar kettős állampolgárok, akik a konfliktus ellenére sem hagyták el az országot – közölte a Külügyminisztérium kedden. A polgárháború már két éve tart a Bassár el-Aszad elnök rezsimjéhez hű erők és a fegyveres felkelők között.

A damaszkuszi magyar nagykövetséget a diplomaták december 5-én hagyták el, addig Ausztrália, Nagy-Britannia és Kanada képviseletét is ellátták. Így már csak két európai uniós tagállam, Csehország és Románia működteti külképviseletét az országban. A magyar állampolgároknak is ezekhez a nagykövetségekhez kell fordulniuk, ha segítségre van szükségük.

Magyarország december 15-én a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját ismerte el a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének. A budapesti szíriai nagykövetség munkatársainak el kellett hagyniuk Magyarországot. A követséghez tartozó két ingatlan védelmét a magyar állam látja el, míg a magyar nagykövetség Damaszkuszban hátrahagyott épületét a szíriai állam gondozza. A damaszkuszi magyar nagykövetség munkatársai jelenleg a libanoni fővárosban, Bejrútban dolgoznak.

A 22 hónappal ezelőtt kezdődött fegyveres viszályban az ENSZ adatai szerint körülbelül hatvanezer ember halt meg.

Az ENSZ már több mint 612 ezer szíriait vett fel menekültként nyilvántartásba, a térség országiaiban. A világszervezet becslései szerint, ha a háború folytatódik, akkor 2013 közepére az 1,1 milliót is elérheti azoknak a szíriaiaknak a száma, akik a harcok elől a környező országokban keresnek menedéket.  • Tippek
  • Árfolyam