Edina
2 °C
18 °C

Elhatárolódást vár Orbántól a német szintik és romák vezetője

2013.01.15. 20:12

Elhatárolódásra szólította fel Orbán Viktort Bayer Zsolt január 5-én megjelent cikkével kapcsolatban a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke. Romani Rose a szervezet közleménye szerint a magyar miniszterelnöknek a hétvégén elküldött levelében arra kérte Orbán Viktort, hogy kezdeményezze Bayer Zsolt kizárását a Fideszből. A kormánynak meg kell védenie a roma kisebbséget a rendkívül súlyos támadástól, amelyet Bayer cikke jelent, emelte ki levelében Romani Rose.

A németországi szinti és roma közösségeket összefogó szervezet vezetője „iszonyattal és felháborodással" olvasta a nácik nyelvezetére emlékeztető és a roma népcsoport egésze ellen gyűlöletet keltő cikket, idézett a szervezet a levélből, amely szerint Bayer az írásában „megtagadja az egész kisebbség emberi méltóságát és létjogosultságát", és megnyilvánulása a Fidesz álláspontjaként értelmezhető.

Bayer Zsolt szóban forgó írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: akiket megkéseltek „a gyáva, undorító, kártékony állatok". Hozzátette: „a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (...) Állatok meg ne legyenek. (...) Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!" – zárta írását január 5-én Bayer.

A publicista január 8-án válaszolt a bírálatokra, szerinte szándékosan félreértették mondatait. „Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" – tette hozzá Bayer Zsolt.