Már az elnök anyja is elmenekült Szíriából

2013.01.18. 14:26

Feltehetőleg Dubajba menekült Bassár el-Aszad szíriai elnök anyja, jelentette pénteken a kormányzati körökben jó kapcsolati hálóval rendelkező All4Syria internetes oldal. A rezsimet rendszeresen bíráló portál úgy értesült, hogy Anisza Mahluf (Háfez Aszad volt szíriai elnök özvegye) lányát, Busrát követte a Perzsa-öböl menti városba. Busra el-Aszad ellenzéki információk szerint már tavaly ősz óta az Egyesült Arab Emírségekben él gyerekeivel.

Férje, Aszif Saukat tábornok tavaly júniusban meghalt egy támadásban több más vezető kormányzati tisztviselővel együtt. Az ellenzék szerint maga Aszad adott parancsot a merénylet végrehajtására, hogy saját környezetéből eltávolítsa a politikáját bírálókat.

A szíriai forradalom helyi koordinációs bizottsága szerint a hadseregből tömegesen dezertálnak a katonák, eddig mintegy 450-en voltak.

Hatalmas robbanás rázta meg pénteken Aleppó kormányzati ellenőrzés alatt álló egyik negyedét, miután rakéta csapódott egy épületbe, jelentette az állami televízió. A sebesültek számáról, halálos áldozatokról még nincs információ. Egyelőre nem tudni, ki áll a támadás mögött. A szíriai televízió szerint a detonációt egy lázadók által kilőtt rakéta okozta. Az ellenzék szerint a kormányerők mértek légicsapást a városrészre.

Nem ez az első robbantás a héten a szíriai nagyvárosban: kedden az aleppói egyetemen 87-en haltak meg egy kettős detonációban, főleg diákok. Pénteken 12-en haltak meg Damaszkusz palesztin menekülttáborában, ahol a felkelők és az államfőhöz hű erők összecsaptak egymással. Az ENSZ egyik menekültügyi illetékese szerint a harcokban több gyerek megsebesült. A világszervezet menekültügyi hatósága felszólította a feleket, hogy tartsák távol magukat a lakott területektől, beleértve a menekült-táborokat is.  • Tippek
  • Árfolyam