Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Rossz juhart raktak a kanadai dollárra

2013.01.19. 13:44

Kanadai helyett norvég juharlevelek rajza került az új kanadai dollárra a botanikusok szerint – írja a BBC. A szakértők érvelése szerint a bankjegyekre nyomott levél több osztatú és élesebbek a körvonalai, mint a kanadai változatnak. A „rossz” juharlevelek a novemberben kiadott új húsz-, ötven- és százdolláros papírpénzeken szerepelnek.

A kanadai nemzeti bank azt nyilatkozta, hogy a bankjegyen látható juharlevél csak stilizált, annak tervezésébe pedig egy növényszakértőt is bevontak. Ez a többi botanikus szerint csak utólagos magyarázkodás.

Kanadában egyébként a norvég juhar is megtalálható, különösen az ország középső és keleti részein kedvelt fa. Európából importálták, de mostanra megtelepedett, azonban külseje összetéveszthetetlen a Kanadában őshonos fajtákkal.

A kanadai bankjegyekkel más gondok is adódtak mostanában. Augusztusban a nemzeti banknak azért kellett szabadkoznia, mert eltávolították egy ázsiai nő képét az új százdolláros tervéről, azóta pedig az automaták egy része nem tud mit kezdeni a műanyag alapú bankjegyekkel.