Félautomata fegyverrel öldökölt a 15 éves fiú

2013.01.21. 06:31
Az új-mexikói fiú saját családját mészárolhatta le egy AR-15-ös félautomata fegyverrel. Ez a fegyver korábban nem esett a támadófegyvereket tiltó törvény hatálya alá, most új lista készül. Az AR-15-öst több hasonló vérengzésnél használták: ilyen fegyverrel gyilkolt a connecticuti és korábban a coloradói ámokfutó is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombaton éjjel két felnőttet és három gyereket ölt meg egy kamasz fiú Új-Mexikóban. A kamasz egy lakásban rendezett vérfürdőt, minden áldozatára többször rálőtt. Egyes helyi források szerint a fiút Nehemiah Griegónak hívják, áldozatai pedig a családtagjai voltak. A lövöldözésben egy felnőtt férfi, egy felnőtt nő, két fiatal lány és egy fiú halt meg – valószínűleg az elkövető szülei és testvérei.

A vérengzés helyszínén több lőfegyvert találtak a nyomozóhatóságok. A rendőrség szerint a fiú egy AR-15-ös félautomata fegyverrel lőtt – ez ugyanaz a típus, amit Adam Lanza, a 27 halálos áldozatot követelő connecticuti mészárlás elkövetője és James Holmes, az aurorai Batman-premier ámokfutó gyilkosa is használt.

Az AR-15-ös a jelenlegi fegyverkorlátozási javaslatokkal kapcsolatos viták egyik kulcspontja, mivel ez a legnépszerűbb félautomata fegyver, amely nem esett az 1994-es támadófegyvereket tiltó törvény hatálya alá. A fegyver a ravasz meghúzásával sorozatban kilő egy tárat, majd automatikusan újratölt, ami alkalmassá teszi arra, hogy huzamosabb ideig lehessen vele lőni anélkül, hogy közben tárat kéne cserélni. Mivel a fegyverhez számos kiegészítő kapható, amelyek egy része leginkább esztétikai funkcióval bír, az AR-15 egyesek szerint olyan, mint egy „barbie baba férfiaknak”.

Az Egyesült Államokban újra fellángolt a vita a fegyvertartás szigorításáról a december 14-i newtowni iskolai lövöldözés után. Azóta mintegy 900 ember életét oltották ki lőfegyverrel az Egyesült Államokban. Barack Obama amerikai elnök a fegyvertartás szabályainak szigorítását célzó intézkedéseket kezdeményezett: saját hatáskörben hozott 23 rendeletet a fegyveres erőszak visszaszorítása érdekében, és egy törvénytervezetet terjesztett a kongresszus elé.

A Joe Biden alelnök által vezetett fegyverellenőrzési csoport munkája nyomán született javaslat lényege, hogy az USA-ban újra betiltanák a sorozatlövő fegyverek (assault weapons) civileknek történő árusítását, és megszigorítanák a fegyvervásárlók hátterének ellenőrzését. A tervezet várhatóan 120 meghatározott típusú lőfegyver árusítását fogja betiltani. A javaslat emellett megtiltaná a nagy kapacitású (tíz lőszernél többet tároló) tölténytárak árusítását is.

„Ahhoz, hogy valódi és tartós változást érjünk el, a Kongresszusnak cselekednie kell. Mégpedig sürgősen" – mondta az elnök múlt szerdán, miközben szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a törvényhozáson nehéz lesz átverni a húsz éve legszigorúbb, 500 millió dolláros költséggel járó tiltócsomagot.

Az elnök ugyanakkor 23 olyan utasítást adott ki, amelyeknek végrehajtásához nem kell a Kongresszus jóváhagyása: ide tartozik a vásárlók előéletének ellenőrzése és az iskolai biztonsági programok kiterjesztése.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport