Ellenzéki győzelem Németországban

2013.01.21. 01:01

Ellenzéki győzelemmel zárult a németországi Alsó-Szászország tartományban tartott vasárnapi helyi törvényhozási választás. A szociáldemokrata párt (SPD) és a Zöldek egyfős többséget szereztek a tartományi gyűlésben az előzetes eredmény szerint.

Az első helyen a konzervatív CDU végzett, ők a szavazatok 36 százalékát szerezték meg. A második helyen az SPD futott be, 32,6 százalékkal. A Zöldek pártja 13,7 százalékkal a harmadik helyet szerezte meg. A liberális FDP negyedikként végzett, ők a szavazatok 9,9 százalékát kapták. Az ötödik helyen végzett Baloldal a szavazatok 3,1 százalékát szerezte meg, így a szociáldemokratáktól balra álló párt kiesik a hannoveri tartományi gyűlésből.

A Német Kalózpártnak nem sikerült bejutni a helyi törvényhozásba. Az utóbbi másfél évben elért sikereik alapján sokan esélyesnek tartották a pártot, de csak a szavazatok 2,1 százalékát tudták megszerezni.

Az SPD 49 mandátumával és a Zöldek 20 mandátumával az ellenzék összesen 69 képviselőt küldhet a tartományi gyűlésbe. A CDU 54 mandátumot, az FDP pedig 14 mandátumot szerzett, így a két párt összesen 68 képviselői helyhez jutott. Stephan Weil, az SPD listavezetője jelezte, hogy egyfős többséggel is vállalja a kormányalakítást.

Az alsó-szászországi tartományi választás volt az utolsó erőpróba a szeptemberi parlamenti választás előtt, leszámítva az ugyancsak szeptemberre kiírt bajorországi választást. Itt azonban a CDU testvérpártjának, a CSU-nak a hagyományos túlsúlya miatt a pártszerkezet jelentősen eltér az országostól.