Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Joe Biden elkövette a legkínosabb bakit

2013.01.21. 10:56
Elszólta magát, vagy így utalgat jövőbeni terveire, találgatja az amerikai sajtó azután, hogy Joe Biden alelnök egy nappal Barack Obama hivatalos eskütétele előtt egy iowai rendezvényen az Egyesült Államok elnökének nevezte magát. Biden szokott hülyeségeket beszélni, de mostanában sokat találkozik olyanokkal, akik a 2016-os választások idején, amikor Obama már nem indulhat, fontosak lehetnek.

Még a legjobbakkal is előfordulhat, hát még Joe Bidennel. Az amerikai alelnök első ciklusa utolsó napján, egy nappal Obama hivatalos eskütétele előtt nevezte magát az Egyesült Államok elnökének. De ne legyünk az indokoltnál gonoszabbak. Nehéz mondat volt.

„Büszke vagyok rá, hogy én vagyok az Egyesült Államok alelnöke, és még büszkébb, hogy Barack Obama elnök alelnöke vagyok” – kellett volna mondania, de már az első alelnököt elrontotta. „Na, ez elment. Nézzék, beszéljünk komolyan... Komolyan ma már nem fogok beszélni, igaz?” – próbálta menteni a helyzetet.

Nem ez volt Biden első hibája. „Emberek, én nyolc elnököt is ismertem, hárommal kimondottan meghitt is volt a viszonyunk” – mondta tavaly augusztusban, hogy csak a kedvencünket idézzünk. Vagy amikor a 2008-as kampányban „Állj fel, Chuck, hadd lássanak” felkiáltással üdvözölte az amúgy tolószékes Chuck Graham missouri állami szenátort. „Az isten szerelmére, miket beszélek. Tudják mit, emberek, inkább álljon fel mindenki más!” – vágta ki magát.

Vagy hogy egy témába vágóbbat is idézzünk: „Az anyám hitt benne, az apám is hitt benne, hogy ha én az Egyesült Államok elnöke akarok lenni, akkor simán lehetek az Egyesült Államok alelnöke!”. A mostani elszólást viszont pikánsabbá teszi, hogy egy második, utolsó ciklusát kezdő elnök alelnökére már csak elvi alapon is potenciális elnökjelöltként tekintenek.

Biden ráadásul nem akárhol szólta el magát, hanem Iowában, az elnökjelöltség szempontjából kulcsfontosságú középnyugati államban, ahol hagyományosan az első elnökjelölő kaukuszt tartják a pártok. Ebből, és abból, hogy másnap az első előválasztó állam, New Hampshire kormányzója eskette fel másodjára az alelnököt, az amerikai sajtó egy része levonta az egyértelmű következtetést. Biden elnök akar lenni, azaz az elszólás nem is elszólás, hanem rejtett üzenet volt.

Az ellenoldalt támogató Wall Street Journal a már eddig felsorolt jeleken kívül azt is kiszúrta, hogy a vasárnapi beiktatáson a demokraták dél-karolinai elnöke, Maggie Hassan is ott volt, márpedig Dél-Karolina az előválasztás mellett az elnökválasztáson is egyre fontosabb, mert már nem egyértelmű a republikánus többség.