Tibor
2 °C
8 °C

Čačić-ügy: marad az eredeti ítélet

2013.01.22. 15:17

Megerősítette a zágrábi megyei bíróság a halálos közúti baleset okozása miatt Radimir Čačić volt horvát miniszterelnök-helyettes ügyében Kaposváron hozott jogerős ítéletet. A döntés más hétfőn megszületett, de azt csak most hozták nyilvánosságra (pdf). Eszerint a háromtagú bírói tanács egy év és tíz hónap börtönbüntetést szabott ki az ügyben, és a volt politikust mellékbüntetésként három évre eltiltotta a járművezetéstől.

Čačić legkorábban a büntetés felének letöltése után kerülhet szabadlábra. A zágrábi megyei bíróság döntése nem jogerős, fellebbezést lehet benyújtani a horvát legfelsőbb bíróságon. Miután Radimir Čačić kérte, hogy hazájában tölthesse le a büntetést, a zágrábi megyei bíróság január elején megkapta a magyar igazságszolgáltatástól a Čačić-per iratait.

A horvát bíróság nem vizsgálta a büntethetőséget, a tényeket, valamint a jogi minősítést a magyar ítéletben, csupán azt, hogy a büntetés mértéke megfelel-e a horvátországi törvényeknek és igazságügyi gyakorlatnak. A zágrábi megyei bíróság nem emelhette meg a Magyarországon kiszabott büntetés mértékét, de csökkenthette vagy feltételesre módosíthatta volna azt.

Magyarország csak előzetes, nem végleges hozzájárulását adta ahhoz, hogy az elítélt Horvátországban töltse le büntetését, a magyar igazságszolgáltatás vissza is vonhatja a hozzájárulását, ha nem lenne elégedett a horvát bírói tanács döntésével. Ez esetben a volt miniszterelnök-helyettes mégis Magyarországon töltené le büntetését – közölte korábban a HRT.

Radimir Čačićot a Kaposvári Törvényszék jogerősen egy év és tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte novemberben. A horvát politikus 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nekiütközött egy vele azonos irányban haladó, magyar rendszámú gépkocsinak. A vétlen járműben utazók közül ketten életüket vesztették, ketten megsérültek. Čačić a novemberi ítélethirdetés után lemondott miniszterelnök-helyettesi tisztségéről.