Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Eljárás a német oktatási miniszter ellen

2013.01.22. 22:00

Doktori címe visszavonására irányuló eljárást indít Anette Schavan német szövetségi oktatási és kutatási miniszter ellen a düsseldorfi Heinrich Heine egyetem (HHUD) bölcsészettudományi karának kari tanácsa – közölte kedden a kar dékánja.

Bruno Bleckmann a testület késő este véget ért ülése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta: az eljárás nem feltétlenül vezet a doktori cím megvonásához, célja annak feltárása, hogy szabályosan ítélték-e oda a tudományos fokozatot. A kari tanács ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással fogadta el a doktori tanács javaslatát az eljárás elindításáról.

Az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott konzervatív politikus doktori értekezésével kapcsolatban tavaly tavasszal merült fel plágiumgyanú. A doktori bizottság az ügyben indított vizsgálat alapján megalapozottnak találta a gyanút.

A CDU politikusa doktori dolgozatában a személyiség és a lelkiismeret összefüggéseivel foglalkozott. A doktori cím az egyetlen egyetemi végzettsége, mert HHUD bölcsészkarán filozófia, katolikus teológia és neveléstudomány szakon végzett tanulmányait nem zárta le szakdolgozottal, hanem a doktori képzéssel folytatta tudományos pályafutását.

Az utóbbi két évben több német politikust fosztottak meg doktori címétől. A legismertebb Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter, aki 2011-ben lemondásra kényszerült és távozott a német politikából a doktori értekezésével kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt.