Sötétbe borul a Colosseum a Jobbik miatt

2013.01.23. 21:29
Lekapcsolják a Colosseum világítását a magyarországi Jobbik antiszemita megnyilvánulásai elleni tiltakozásként január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján. A szerdán bejelentett akciót Róma városa és a Római Zsidó Közösség kezdeményezte.

Vasárnap este sötétbe borul Róma egyik jelképe, a világ egyik legismertebb műemléke. Az idei holokauszt emléknapon lekapcsolják a Colosseumot sötétedés után megvilágító reflektorokat. Róma városa és a Római Zsidó Közösség így kíván tiltakozni a Jobbik „antiszemita tettei és kijelentései” ellen. A kezdeményezést a római Capitolium-dombon levő városháza szerdán jelentette be sajtóközleményben.

Támogatását jelezte az önkormányzati testület Keresztény Identitás nevű frakciója is. Az eseményre meghívást kapott Magyarország római nagykövete.

Gianni Alemanno, az olasz fővárosnak az egykori jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) színeiben 2008-ban megválasztott főpolgármestere arra emlékeztetett, hogy az Európai Zsidó Parlament (EZSP) kedden elítélte a Magyarországon a „szélsőjobboldali Jobbikkal aggasztóan terjedő antiszemitizmust”.

„A Colosseum elsötétítésével Róma városa és a Római Zsidó Közösség jelképesen el akarja ítélni a xenofób tetteket és ideológiákat nem csak a magyar szélsőjobboldali pártokban,  hanem egész Európában” – fogalmazott Alemanno. A főpolgármester arra szólította fel az európai fővárosokat és az egész civil társadalmat, csatlakozzon az „emlékezés tanításához és átadásához”.

Közömbösség = intolerancia

Riccardo Pacifici, a Római Zsidó Közösség elnöke kijelentette: „ma egy európai ország az antiszemitizmus rémálmában él, a múltba, a harmincas évekbe való visszaugrással. Mi olasz és európai polgárok ezt nem tűrhetjük.”  Mint állította, „azt tudni, hogy Magyarországon barna ingben mennek a parlamentbe, az utcán masíroznak és egyedül arra gondolnak, hogy zsidókat vagy izraelieket listázzanak, merénylet az évtizedek alatt újraépített értékek ellen és elborzaszt bennünket. De nem maradunk közömbösek. A közömbösség az intolerancia szövetségese”.

A Colosseum fényeinek kikapcsolása gyakori tiltakozási mód Rómában. Minden évben a november 30-i halálbüntetés elleni világnapon a Szent Egyed közösség így követeli a halálos ítéletek eltörlését. Tavaly a maffia áldozatainak emléknapján is sötétbe borult a műemlék.

Jobbik reakció

A Colosseum elsötítésének hírére a párt csütörtökön közleményben reagált.

„Akár a párizsi Eiffel-torony, a washingtoni Fehér Ház vagy a jeruzsálemi siratófal fényeit is lekapcsolhatják, a Jobbik akkor is a kiszolgáltatott magyar emberek érdekeit fogja védeni politikájában” - írta csütörtökön Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.  • Tippek
  • Árfolyam