Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Kutyák példájával nevelnék a gyalogosokat

2013.01.24. 16:41
Kóbor kutyák segítségével próbálja csökkenteni a rendőrség a gyalogosok figyelmetlenségéből adódó közúti baleseteket Romániában. Az állatokat akkor filmezték le, amint éppen a gyalogátkelőhelyen mentek át az utca egyik oldaláról a másikra.

"A kutyák tudnak szabályosan közlekedni, ön is képes rá! Válassza a zebrát az átkeléshez!" - hangzik el a televízióban sugárzott figyelemfelkeltő reklámokban, amelyeknek mindegyik jelenete valóságos.

Mint Lucian Dinita közlekedésrendészeti felügyelő fogalmazott, "ez egy különleges üzenet, azt látjuk, hogy az állatok képesek elfogadni és betartani a legfontosabb elővigyázatossági szabályokat". Egy ilyen üzenetnek pedig nagy jelentősége van egy olyan országban, ahol tavaly 360-an haltak meg és 1273-an sebesültek meg a gyalogosok fegyelmezetlenségéből adódó balesetekben.

Ezek a kutyák egyetlen balesetmegelőzési tanfolyamon sem vettek részt, mégis ösztönösen úgy cselekszenek, mintha oktatatták volna őket - mondta az AFP-nek a közlekedésbiztonsági reklámkampányt készítő ügynökség igazgatója, Semida Duriga.

Romániában mintegy 40 ezer kóbor kutya van a hatóságok és civil szervezetek adatai szerint. A nyolcvanas években végrehajtott városrendezések idején ugyanis a régi családi házak helyére lakótelepek épültek, így kerültek a négylábúak nagy számban az utcára.

Azóta sem sikerült megoldani a problémát, a 2001 és 2007 között zajló intenzív kampány ellenére sem tűntek el a kóbor ebek a bukaresti városképből. A lakosság nagy része rendszeresen eteti az állatokat, az elaltatásukat szabályozó új törvényt pedig tavaly év végén alkotmányellenesnek nyilvánították.