Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

35 évet kapott a merényletben részt vevő amerikai

2013.01.25. 11:26

Harmincöt évi börtönre ítélt egy chicagói bíróság helyi idő szerint csütörtökön egy pakisztáni származású amerikai állampolgárt, aki beismerte, hogy ő derített fel célpontokat a 2008 végén az indiai Mumbaiban elkövetett merényletekhez.

Az 52 éves David Coleman Headleyt - aki pakisztáni apa és amerikai anya gyermekeként - 2009-ben tartóztatták le. A következő évben a bíróság előtt bűnösnek mondta magát 12 vádpontban, köztük középületek felrobbantására és gyilkosságra szőtt összeesküvésben. A mumbai terrorcselekményeknek 166 halottjuk és több száz sebesültjük volt.

A vádlott 2010-től együttműködött az amerikai nyomozó hatóságokkal és külföldi hírszerző szolgálatokkal, hogy elkerülje a halálbüntetést és a kiadást Indiának, Pakisztánnak vagy Dániának. Az utóbbi ország azért kereste, mert bevallottan ott is végzett felderítő munkát egy tervezett merénylethez.

Szalman Kursid indiai külügyminiszter pénteken országa "némi csalódottságát" hangoztatta a szerinte enyhe ítélet miatt. Mint mondta, "a 35 év csak a kezdet, folytatjuk erőfeszítéseinket azért, hogy kiadják Indiának, és itt is bíróság elé álljon". Meggyőződése szerint Headley "komolyabb és súlyosabb" büntetést kapott volna, ha ügyét Indiában tárgyalják.