Meghalt egy al-Kaida-vezér

2013.01.25. 00:37

A jemeni nemzetbiztonsági főtanács csütörtökön közölte, hogy Szaíd Ali as-Sehri, az  al-Kaida arab-félszigeti szárnyának (AQAP) második számú vezetője tavaly november 28-án megsebesült egy légicsapásban, és később belehalt a sebesüléseibe. As-Sehrit ismeretlen helyen temette el az al-Kaida.

Többször keltették már as-Sahri halálhírét. A jemeni védelmi minisztérium tavaly szeptemberben azt állította, hogy a hadsereg megölte a szaúdi származású Szaíd Ali as-Sehrit, de ezt ő maga cáfolta. Szerdán pedig az iszlamista honlapok figyelésére szakosodott, SITE nevű amerikai szervezet jelentette egy szélsőséges iszlamista Twitter-üzenetére hivatkozva, hogy as-Sehri halott, de eddig a jemeni hatóságok ezt nem erősítették meg. Az al-Hajat című szaúdi lap viszont as-Sehri családtagjaira hivatkozva írta, hogy a terroristavezér december második felében meghalt egy amerikai dróntámadásban.

As-Sehrit az amerikai hatóságok fogva tartották a guantánamói fogolytáborban, majd 2007-ben átadták a szaúdi hatóságoknak. Részt vett abban a rehabilitációs programban, amelyet Szaúd-Arábia indított a fogolytáborból kiadott állampolgárainak, de megszökött onnan, és csatlakozott az al-Kaida jemeni szárnyához. A jemeni szárny 2009-ben egyesült a szaúdival. Az AQAP vezetője jelenleg a jemeni Nasszer al-Vahisi.  • Hírek
  • Támogatások