Nem úgy alakulnak a dolgok Maliban

2013.01.25. 15:39
Papíron jól néztek ki a tervek. Franciaország az ENSZ felhatalmazásával, elsősorban afrikai katonákra támaszkodva megvédte volna Mali fővárosát az iszlamista lázadóktól, majd lassan visszafoglalta volna az országot. De azóta már minden borulni látszik. Az afrikai csapatok lassan érkeznek, a szövetségesek felajánlásai csak papíron léteznek, de közben már az ország középső részén foglalnak vissza városokat, miközben az sem teljesen világos, hogy ki ellen és kinek az oldalán harcolnak.

Két hete, hogy Franciaország beavatkozott a Mali polgárháborúba, de máris borulni látszanak az eredeti tervek. Franciaország január 11-én küldött intervenciós csapatokat az afrikai országba, ahol az északi, iszlamista lázadók már a főváros lerohanására készültek. Az eredeti tervek szerint a franciák megvédték volna Bamakót és az ország déli harmadát az iszlamisták további térhódításától, de ez már az első két hétben átalakult azzá, hogy visszafoglalják az ország középső vidékén a Niger-parti nagyvárosokat.

És ugyan ebben értek el sikereket, de azok is felemásra sikeredtek. Konnát például csak tíz napig tartó bombázás után sikerült visszafoglalniuk, ahogy a francia intervenció kezdete után három nappal elesett Diabalyba is csak hétfőn érkezett meg a francia menetoszlop.

Ennél is nagyobb problémát jelenthet a továbblépés, írja a Washington Post. Hiába foglalták vissza a városokat, ha a környező, négy-öt magyarországnyi vidék ellenőrzésére egyszerűen nincs elég emberük. És a jelen állás szerint egy ideig még nem is lesz.

Az eredeti tervek szerint a franciáknak csak kiegészítő feladataik lettek volna, a harcot a környező afrikai országok által felajánlott katonákra bízták volna. De a hét végéig a tervezett háromezer afrikai katonából csak ezer érkezett meg az országba, és a franciák nyugati szövetségesei által felajánlott kiképzők is csak papíron léteznek.

De nemcsak a logisztikai kérdések okoznak nehézségeket, hanem az ideálisnál sokkal összetettebb mali politikai helyzet is. Távolról ugyan egyértelműnek látszik a helyzet: az ország északi részét uralmuk alá hajtó iszlamisták harcolnak a kormánnyal. Az iszlamista lázadás gyökere azonban az északi, sivatagos részen élő touaregek évtizedes elnyomása a hadsereget és a politikát uraló feketék részéről. Így lehet az, hogy míg a franciák a kormányerőket támogatják az ország visszaszerzésében, azok az országból érkező független beszámolók szerint sorra attrocitásokat követnek el a visszafoglalt területeken.

A franciák, tanulva az amerikaiak évtizedes iraki és afganisztáni tapasztalataiból, határozott céljuknak nevezték a civil lakosság védelmét is. De egy polgárháborúban nehéz eldönteni, hogy ki civil, ki lázadó, ki bűnös és ki áldozat. „Egy külföldinek nehéz eldöntenie, ki segíti az iszlamistákat és ki nem” – nyilatkozta erről a Post tudósítójának Diabaly közelében egy 82 éves törzsi vezető.

A nehézségek hatására ráadásul már Franciaországban is megbomlani látszik a háború korábban egyhangú támogatottsága. Bár a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a franciáknak még mindig 65-75 százaléka ért egyett Francois Hollande államfő döntésével, a Figaro publicistája, Yves Threard már Afganisztánt emlegette és azon sajnálkozott, hogy "csapataink annyira magányosnak tűnnek a terroristák elleni harcukban".

A francia ellenzék nemrégiben megválasztott vezére, Jean-Francois Cope pedig már a Nemzetgyűlésben bírálta a háború menetét. És van is mit bírálni. Mert bár a franciák láthatóan tanultak az amerikaiak több hibájából is, így például eleve nemzetközi felhatalmazással és egyéves mandátummal szálltak harcba, de a legfontosabb részletet nem tisztázták. Nincs kilépési stratégiájuk, sőt, egyelőre azt sem tudni, mit tekintenének győzelemnek a harcokban.