Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

400 ezer francia tüntet a melegházasságért

2013.01.27. 19:35

Két nappal a parlamenti vita megkezdése előtt tízezrek vonultak fel vasárnap Párizsban, hogy támogassák Francois Hollande szocialista francia köztársasági elnöknek azt a törvényjavaslatát, amely engedélyezné a homoszexuálisok házasságát. A tüntetés a jogvédő szervezet válasza a törvénytervezetet ellenzők két héttel ezelőtti, hasonló jellegű tömegrendezvényére, amelyen a szervezők szerint 800 ezren, a rendőrség szerint 340 ezren vettek részt. A belügyminisztérium szerint a támogatók vasárnap délután 125 ezren voltak, a szervezők szerint 400 ezren gyűltek össze a Bastille téren.

Mindkét forrás kiemelte, hogy a részvevők száma több mint kétszerese volt a törvény támogatására 2012. december 16-án tartott megmozdulásnak. Akkor a rendőrség 60 ezer, a szervezők 120 ezer részvevőt számoltak össze. Az "egyenlőségért most, a diszkrimináció ellen mindig" felirat mögött több politikus is megjelent a tömegben: Bertrand Delanoe, a homoszexualitását nyíltan vállaló párizsi főpolgármester, Harlem Désir, a kormányzó Szocialista Párt főtitkára, Cécile Duflot lakhatási miniszter, Jean-Luc Mélenchon, a kommunista Baloldali Párt vezetője, valamint a jobboldali Roselyne Bachelot volt egészségügyi miniszter.

A francia parlament kedden kezdi megvitatni a Házasodhasson mindenki! elnevezésű törvénytervezetet, amelyhez az ellenzék 5300 módosító indítványt nyújtott be. A javaslat, amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység, Hollande egyik legfőbb választási ígérete volt az elnökválasztási kampányban. A jogszabály arra is lehetőséget teremtene, hogy a homoszexuális párok gyermekeket fogadjanak örökbe. Franciaország a 12. ország, ahol várhatóan engedélyezni fogják az azonos neműek házasságát.

Az Ifop közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a franciák 63 százaléka támogatja a melegházasság engedélyezését, az azonos neműek általi örökbefogadás gondolata viszont jobban megosztja a társadalmat, azt csak a franciák fele engedélyezné. A törvénytervezet támogatói szerint a homo- és heteroszexuálisok közötti jogegyenlőség mellett a melegházasság engedélyezésére mindenekelőtt azért van szükség, mert rendezni kell az azonos nemű párok által jelenleg Franciaországban nevelt több tízezer gyermek jogi helyzetét. Az ilyen családokban a biológiai szülő élettársának a törvények ugyanis semmilyen szülői jogot nem biztosítanak.

Míg az ellenzők azt hangsúlyozzák, hogy a házasság lényege egy férfi és egy nő között létrejött egység, a támogatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a család fogalma az utóbbi évtizedekben teljesen átalakult: heteroszexuális párok házasság nélkül nevelnek gyereket, elvált szülők gyermekeit az új házastárs neveli, illetve több tízezer homoszexuális nevel gyermeket. "A baloldal nem a család ellensége. Mi csak intézményesítjük annak lehetőségét, hogy honfitársaink megválaszthassák, milyen formában szeretnének családot alapítani" - mondta Dominique Bertinotti családügyi miniszter. Az ellenzők egyik fő érve az is, hogy egy gyermek csak különböző nemű szülőkkel válhat egészséges pszichológiájú felnőtté. A francia pszichiáterek egy része egyetért ezzel az állítással, mások viszont úgy vélik, hogy egy gyermek nemcsak a szüleitől, hanem másoktól (nagybácsi, nagynéni, barátok) is kap nemi példákat.