Felborult egy rákászhajó, nyolc halott

2013.01.28. 08:41

Legalább nyolc ember meghalt egy hajóbalesetben a Japán-tegeren, az áldozatok száma nagyobb lehet, mivel hét matróz sorsa egyelőre ismeretlen.

A 640 tonna vízkiszorítású, 50 méter hosszú rákászhajó vasárnap este felborult és elsüllyedt a Japán-tengeren, mintegy hatvan kilométerre a parttól, a Szvetloe kikötőtől.

A hajó fedélzetén 30 matróz volt, 19-en orosz és 11-en indonéz állampolgárok. Tíz hajó, egy helikopter és egy repülőgép indult a túlélők felkutatására. A mentőakció során 15 túlélőt találtak, és ők azt mondták, hogy nyolc tetemet eresztettek a vízbe a mentőcsónakjukról. Hat halottat már megtaláltak. A túlélők többsége kórházba került, lefagyott végtagokkal és kihűlési tünetekkel ápolják őket.   

A baleset oka egyelőre nem ismert. A hajót üzemeltető orosz vállalat közölte, hogy a 24 éve Dél-Koreában gyártott járművel nem voltak műszaki gondok, tavaly áprilisban esett át egy nagyjavításon, és minden szükséges mentő- és riasztó berendezéssel el volt látva.

Ennek ellenére a rákászhajó vészjelzéseket nem adott le. A túlélőket egyelőre nem hallgatták ki. Az Interfax hírügynökség az orosz közlekedésbiztonsági szolgálat egyik szakértőjét idézte, aki azt feltételezi, hogy a hajót forduláskor néhány nagyobb hullám felborította.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport