Tíz lej, de nem vizitdíj

2013.01.28. 16:18

Márciustól jelképes egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük a romániai kórházak pácienseinek, közölte hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.

A román kormány erről a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felülvizsgálati látogatáson Romániában tartózkodó küldöttségével állapodott meg, és a vállalás a bukaresti kabinetnek az IMF-hez küldendő szándéklevelébe is bekerül.

Az IMF-küldöttséggel folytatott hétfői megbeszélése után Victor Ponta úgy nyilatkozott: az egészségügyi hozzájárulás bevezetéséről még a korábbi kormányok állapodtak meg az IMF-fel, de bevezetését több ízben elhalasztották.

"Nincsen szó vizitdíjról. Nem a háziorvosi rendelésről beszélünk, és nem is a sürgősségi ellátásról, kizárólag a kórházi beutalásról: pontosabban a kórház elhagyásakor kell majd a pácienseknek egy jelképes, tíz lejnél (650 forintnál) nem nagyobb összegű hozzájárulást fizetniük" - magyarázta a román kormányfő. Ponta hozzátette: a járóbeteg-ellátást szeretnék támogatni, hogy csak azokat utalják be a kórházakba, akik valóban rászorulnak.

Eugen Nicolaescu román egészségügyi miniszter szerint az egészségügyi hozzájárulás mértékét és fizetésének módját az ingyenes szolgáltatások alapcsomagját meghatározó keretszerződés tartalmazza majd, amelyet az egészségügyi szolgáltatók (közöttük kórházak, háziorvosok) kötnek meg évente az országos egészségbiztosítási pénztárral és a szaktárcával. A szaktárca vezetője hozzátette, hogy a hozzájárulást egyelőre a 2013-as évre tervezik, kiterjesztéséről, vagy a hozzájárulás beszüntetéséről a tapasztalatok tükrében döntenek majd az év végén.

Romániában évek óta tervezik az egészségügyi hozzájárulás bevezetését, amitől szabályozó hatást és némi többletbevételt remélnek. A hozzájárulás támogatóinak álláspontja szerint a román egészségügy egyik gondja az, hogy a páciensek olyan panaszokkal is a kórházakhoz fordulnak, amelyeket a háziorvos, vagy a szakorvos is ki tudna kezelni.  • Hírek
  • Árfolyam