Kültéri tűzijáték okozta a brazil diszkótüzet

2013.01.30. 08:21

Kizárólag szabadtéri használatra szolgáló pirotechnikai eszköz, úgynevezett bengáli tűz okozta azt a súlyos diszkótüzet Brazíliában, amiben a legfrissebb mérleg szerint 235 ember vesztette életét.

A helyi rendőrség keddi közlése szerint Santa María város Kiss nevű szórakozóhelyén vasárnap azért ütött ki a tűz, mert a műsort adó együttes szabálytalanul, beltérben indította be a külső használatra szánt eszközt. A zenészek feltehetően azért vásárolták ezt a fajta bengáli tüzet, mert jóval olcsóbb volt a 35 dolláros beltérinél: az ilyen típus mindössze 1,25 dollárba kerül.

A katasztrófához az is hozzájárult, hogy a falakat és a plafont gyúlékony tapéta fedte, nem működtek a tűzoltó készülékek, és nem volt megfelelően jelzett menekülési útvonal sem. Az eddigi vizsgálat szerint a helyiség túlzsúfolt is volt a tragédia idején.

A vasárnap hajnali katasztrófa idején több százan tartózkodtak az épületben, elsöprő többségben a helyi egyetem hallgatói. A halálos áldozatok mellett száznál jóval több volt a sérültek száma is, még kedden is több mint hetven embert kórházban kezeltek. Ketten a kórházban haltak bele sérüléseikbe, ezért növekedett a halálos áldozatok eredetileg 233-ban megállapított száma.

Katasztrófa

Mint arról korábban beszámoltunk, legalább 232-en meghaltak, több százan pedig megsebesültek egy brazíliai diszkóban pusztító tűzben. A dél-brazil város, Santa Maria egyik szórakozóhelye akkor gyulladt ki, amikor egy fellépő társulat tűzijátékozni kezdett. A legutóbbi híradások szerint a tragédiának 235 halálos áldozata van.

Először az épület hangszigetelése gyulladt ki, sűrű füst árasztotta el a termet. A beszámolók szerint sokan a mérgező füstbe haltak bele. A klubnak állítólag csak egy kijárata volt, ezért a tűzoltók megpróbálták betörni az épület egyik falát is, hogy felgyorsítsák a mentést.

A brazil rendőrség hétfőn bejelentette, hogy három embert őrizetbe vettek, egy negyediket pedig még keresnek a hétvégén történt Santa Maria-i diszkótűzzel kapcsolatban. A rendőrség egyik nyomozója, Ranolfo Vieira Junior elmondta: a letartóztatások a nyomozást szolgálják, és legfeljebb öt napig tarthatnak.

A Zero Hora nevű helyi lap értesülései szerint a letartóztatottak között van Elissandro Spohr, a klub egyik társtulajdonosa, valmint a tüzet kiváltó pirotechnikai eszközöket használó együttes két tagja is. A negyedik keresett személy kilétéről a rendőrség egyelőre nem adott felvilágosítást.

Részvét

Kövér László részvétét nyilvánította a maga és az Országgyűlés nevében a brazil szenátus és a képviselőház elnökének a Santa María városában történt tűzeset miatt. Kövér László hétfői levelében mély megdöbbenését tolmácsolta a több mint kétszáz fiatal életét követelő tragédia után. „A Magyar Országgyűlés és a magam nevében őszinte részvétemet fejezem ki, és kérem, Elnök úr, továbbítsa együttérzésünket a szörnyű katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak és a sérülteknek” – olvasható a levélben.

Brazíliában az államfő háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.. Azóta államfők és vezető politikusok nyilvánították ki részvétüket, köztük Pan Gimun ENSZ-főtitkár.  • Tippek
  • Bankszámla