Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Moszkva nem működik együtt Washingtonnal

2013.01.30. 10:47

Moszkva felmondta a kormányközi kábítószer-ellenes és belügyi együttműködési megállapodást Washingtonnal – az erről szóló utasítás szerdán jelent meg a kormány honlapján.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a külügyminisztérium kezdeményezésére döntött a 2002. szeptember 25-én kötött kormányközi megállapodás felmondásáról. A tárca szerint a belügyi együttműködésről szóló egyezmény nem felel meg a realitásoknak, és kimerítette lehetőségeit – jelentette az Interfax. Az orosz-amerikai kormányközi belügyi együttműködési megállapodás felmondása a bejelentésről szóló hivatalos orosz értesítés Washingtonba érkezését követő három hónap múlva válik hatályossá.

A Vlagyimir Putyin első államfői ciklusa alatt született együttműködési megállapodásra azért volt szükség, mivel az orosz állami költségvetésből nem tudták kellő mértében támogatni egyebek között a kábítószer- és az emberkereskedelem, a pénzmosás, a kibertámadások, valamint a terrorizmus elleni bűnüldözési programokat – emlékeztetett az orosz hírügynökség.

Az Interfax felidézte: a múlt pénteken Washington bejelentette, hogy kilép az államfői szinten létrehozott amerikai-orosz bizottság polgári társadalmi kérdésekkel foglalkozó munkacsoportjából. Moszkva erre hivatalos reakciót helyezett kilátásba.

Thomas Melia, a demokrácia és az emberi jogok kérdéseivel foglakozó amerikai helyettes külügyi államtitkár azzal indokolta a lépést az Interfaxnak, hogy az orosz vezetés a polgári társadalom elleni intézkedéseket vezetett be, ezért a munkacsoport nem felel meg céljának és annak a hatékony fórumnak, amely a civil szféra erősítését szolgálná.

A magas rangú amerikai kormánytisztviselő azt is hozzátette, hogy ennek ellenére az orosz kormánnyal folytatják az együttműködést. A korrupció és az emberkereskedelem elleni küzdelemmel, a gyermekekkel és a börtönökben uralkodó helyzettel kapcsolatos kérdésekkel a polgári társadalmi munkacsoport alá rendelt csoportokban foglalkoznak.

Megregulázott civilek

Az orosz törvényhozás 2012. május 7-ét, Vlagyimir Putyin államfői posztra beiktatását követően a társadalmi és politikai szervezetek működését szigorító számtalan törvényt fogadott el.

Az új jogszabályokkal Oroszországban egyebek között jelentősen megnövelték a gyülekezési törvény megsértőire kiszabható büntetési tételeket. A külföldi támogatással működő, politikai tevékenységet folytató nem kormányzati szervezeteket arra kötelezték, hogy külföldi ügynökként vetessék magukat nyilvántartásba, majd a múlt év végén az amerikai Magnyitszkij-záradékra válaszul azt is megtiltották, hogy orosz gyermekeket amerikai állampolgárok vegyenek örökbe.