Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Elhunyt Ed Koch New York-i ex-polgármester

2013.02.01. 17:22
Elhunyt pénteken Ed Koch, aki 1978 és 1989 között három cikluson át volt New York polgármestere.

Edward Irwing Kocht a Demokrata Párt színeiben 1968-ban képviselővé, 1977-ben pedig az Egyesült Államok legnépesebb városának polgármesterévé választották. Neki tulajdonítják, hogy New York talpra tudott állni és a gazdasági válság után újból nagy építkezésekbe kezdett. A harmadik ciklusát azonban - amire a szavazatok 70 százalékával választották meg - már beárnyékolták a korrupciós botrányok, a bűnözés és az AIDS-megbetegedések számának meredek emelkedése, valamint a faji feszültségek. Negyedik próbálkozása kudarcba is fulladt, a demokrata előválasztáson alulmaradt David Dinkinsszel szemben, aki a város első fekete polgármestere lett.

Ezután jogászként, rádiós műsorvezetőként, filmkritikusként és publicistaként tevékenykedett, több televíziós sorozat epizódszereplőjeként pedig önmagát személyesítette meg. Bestseller önéletrajzából Broadway-musical lett. Koch sohasem nősült meg; a kitartó pletykák szerint saját neméhez vonzódott.

2010-ben a korrupcióellenes New York-i Felkelés elnevezésű politikai akcióbizottság megalapításával, Michael Bloomberg jelenlegi polgármester szövetségeseként visszatért a politikába. Bírálta Obama elnököt, amiért az 1967-es határokat nevezte a közel-keleti rendezés alapjának. Koch ezért 2011-ben egy zömmel zsidók lakta New York-i kerületben egy republikánus jelöltet segített győzelemre. Később elismeréssel szólt arról, hogy az elnök az izraeli-palesztin megállapodáshoz kötötte a palesztin állam létrejöttét.

Ed Koch 88 évesen, hosszú betegség után, szívelégtelenség következtében halt meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport