Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A francia elnök Maliba látogatott

2013.02.02. 14:27

Szigorú biztonsági intézkedések közepette Maliba látogatott szombaton Francois Hollande francia államfő több kormánytag kíséretében, és felkereste Timbuktu városát, ahonnan hat napja űzték ki a szélsőséges fegyvereseket a francia és mali katonák.

A francia elnököt elkísérte Timbuktuba többek között a francia védelmi és külügyi tárca vezetője, illetve Dioncounda Traoré mali elnök is. Hollande felkereste a világörökség részét képező három timbuktui nagymecset egyikét. Helyszíni beszámolók szerint állig felfegyverezett francia és mali katonák ügyeltek a két elnök, illetve a kormányküldöttség biztonságára.

Timbuktui látogatása alkalmával Hollande azt hangoztatta, hogy a francia katonai beavatkozás Maliban "még nem ért véget", de a francia hadsereget hamarosan felváltják az afrikai országok katonái.

"Január 11-e óta sok munkát elvégeztünk, de még nem fejeztük be a dolgunkat. Ez még néhány hétig eltart, de a célunk az, hogy átadjuk a feladatot" - mondta Hollande, és megismételte, hogy a francia hadsereg nem fog Maliban maradni. A francia elnök "barbárságnak" nevezte az iszlamisták által véghezvitt pusztítást Timbuktuban. Úgy fogalmazott, hogy volt tényleges szándék bennük a pusztításra, el akarták égetni a páratlan értékű, Timbuktuban őrzött kéziratokat is.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft