Bár maffiózókkal barátkozott, nem mond le a szerb miniszterelnök

2013.02.02. 20:40

Újabb botrány rázta meg a szerb miniszterelnököt, a héten már a második. Az első viszonylag ártatlan volt, Ivica Dačić miniszterelnöknek interjú közben villantotta meg nemi szervét egy egykori playmate. Most viszont a miniszterelnök beismerni kényszerűlt, hogy első belügyminisztersége idején, 2008-ban kétszer is találkozott a Miša Banana néven ismert drogkereskedővel, Rodoljub Radulovićtyal. A kormányfő környezete azzal védekezik, hogy amikor Dačić találkozott Mišával, akkor még nem tudta, hogy maffiózó. Radulović állítólag 2009-ben csempészett két tonna kokaint az országba.

Erre hivatkozva Dačić elutasította az előrehozott parlamenti választások kiírását. De lehet, hogy a döntés nem az ő kezében van. Mivel a népszerűségi listákat a kisebbik koalíciós partner, a Szerb Haladó Párt (SNS) vezeti, így elképzelhető, hogy a koalíció felmondásával próbál majd előrehozott választást kikényszeríteni.

A párt vezetője, Aleksandar Vučić védelmi miniszter egyben a biztonsági kérdésekért felelős kormányfőhelyettes is. Ő irányítja a szervezett bűnözés és a korrupció elleni fellépést, azaz ő vizsgálja majd Dačić érintettségét is. Viszonya a ministzerelnökkel az elmúlt időben egyre feszültebb, hetek óta vitatkoznak, hogy Vučić, vagy a kormányfőként a belügyi tárcát is vezető Dačić joga-e az országos rendőrfőkapitány kinevezése.

Dačić pártja, a szocialisták szerint a kormányfő az SNS lejárató kampányának az áldozata.  • Tippek
  • Hírek