Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Elkapták az egyik legveszélyesebb maffiózót

2013.02.02. 11:29

Az olasz rendőrség letartóztatta az Olaszország legveszélyesebb bűnözői között számon tartott Domenico Leottát, a calabriai maffia, a 'ndrangheta egyik vezérét. A dél-olaszországi Catanzaróban egy lakásba törtek be pénteken a rendőrök, az itt tartózkodó Leotta megadta magát, nem tanúsított ellenállást.

Az 53 éves Leottát 2010 óta körözik, amikor megszökött a 'ndrangheta 40 tagját érintő tömeges letartóztatás elől. Leotta a rendőrség szerint a calabriai Rosarnót uraló Pesce klán egyik vezetője, a klánvezér Francesco Pesce jobbkeze. Leottát tartják felelősnek egy 1994-ben elkövetett hármas gyilkosságért, amikor egy, az igazságszolgáltatással együttműködő és a bűnszövetkezet családjait eláruló calabriai asszonyt, édesanyját és unokatestvérét is megölték.

A 15 ezres lakosú Rosarno a 'ndrangheta fellegvára. A nemzetközi kábítószer-kereskedelem rakományai a közeli Gioia di Tauro kikötőjébe érkeznek, majd Rosarnóban osztják szét a drogot.

Rosarnót évtizedeken át az egymással szövetkező Pesce és Bellocco család uralta. Paktumuk 2006-ban felbomlott, ami klánháborúhoz, majd 2010-ben a hatóságok beavatkozásához vezetett. Rendőrségi nyilatkozatok szerint Leottát az utóbbi három évben a közeli Vibo Valentia klánjai segítették a rejtőzködésben.