Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az iráni parlament leváltotta a munkaügyi minisztert

2013.02.03. 16:43

Elégedetlen volt a teheráni parlament a munkaügyi miniszter tevékenységével, ezért vasárnap visszahívta tisztségéből. A döntés az iráni államfő heves tiltakozását váltotta ki. A parlamenti képviselők mindenekelőtt az óriási munkanélküliség miatt váltották le Abdul-Reza Sejk ol-Eszlami munkaügyi minisztert, akit korábban Mahmúd Ahmadinezsád államfő szenvedélyesen vett védelmébe.

Az elnök azzal vádolta meg a parlamentet, hogy szabotálja munkáját és kormányát. Ezt egy videofelvétellel akarta bizonyítani, amely a parlament elnöke, Ali Laridzsáni fivéreinek a titkos üzelmeit leplezte volna le. A film vetítését a képviselők viharos tiltakozása kísérte. Laridzsáni, aki az elnök egyik legkíméletlenebb kritikusa, megvádolta Ahmadinezsádot, hogy a testvéreiről készült videóval valójában őt akarta megzsarolni. A házelnök szerint Ahmadinezsád az "ilyen maffia-módszerekkel elnökhöz méltatlanul" cselekszik, nem áll a hivatásához szükséges erkölcsi magaslaton, ami az egyik oka, amiért a népnek szenvednie kell.

A két vezető politikus közötti heves vita példa nélküli a 34 éves iszlám köztársaság történetében, és jól tükrözi az államfő és bírálói közti mély szakadékot. A konfliktus végül az elnök kudarcával végződött: a parlament több mint 70 százalékos többséggel szavazta meg a miniszter menesztését.