Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Berlusconi az ingatlanadó visszafizetését ígérte az olaszoknak

2013.02.03. 14:37
Silvio Berlusconi Milánóban kijelentette, hogy új adók kitalálására minden hülye képes, intelligencia az eltörlésükhöz kell. Megígérte, hogy összeszedik majd az ingatlanadó visszafizetéséhez kellő 4 milliárd eurót. Az egyik ötletük, hogy egyszeri adót vetnek ki az olasz állampolgárok svájci bankszámlán tartott vagyonára.

Az ingatlanadó visszafizetését ígérte az olaszoknak Silvio Berlusconi arra az esetre, ha ismét kormányra kerül. A jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke vasárnap Milánóban tartott kampánygyűlésnek beillő, ígéretektől hemzsegő sajtótájékoztatót. "Vissza akarom csalni a mosolyt az olaszok arcára" - jelentette ki Berlusconi, aki szerint ezt úgy lehet elérni, ha csökkennek a vállalkozásokat és a családokat terhelő adók, amelyeket a „csak adóztatni tudó” baloldal és Mario Monti vezetett be.

Berlusconi bejelentette, hogy ha a PdL nyeri meg a választásokat, a legelső kormányülésen eltörli a Monti által 2012-ben bevezetett ingatlanadót, és visszafizeti az olaszoknak azt, amit az első lakásukra tavaly befizettek. "Eltöröljük az ingatlanadót, ahogyan 2008-as kormányra kerülésünk után is tettük" - mondta, hozzátéve, hogy eltörlik a regionális vállalkozási adót is. "Éppen az ellenkezőjét tesszük annak, amit az állandóan adóztató Monti tett” - jelentette ki.

Berlusconi szerint az olaszok az új kormány megalakulása után egy hónappal visszakapják a pénzüket. Mindenkinek a bankszámlájára utalják vissza a befizetett ingatlanadót, a nyugdíjasok postán készpénzben kapják meg. „A PdL-kormány gazdasági és pénzügyminisztere fog intézkedni, vagyis én magam!” – mondta Berlusconi, aki arra is utalt, hogy ha ő lesz a pénzügyminiszter, akkor a kormányfő Angelino Alfano PdL-főtitkár lesz.

A visszafizetéshez szükséges 4 milliárd eurót a közigazgatás fenntartására fordított költségvetési kiadások csökkentésével, a parlament létszámának csökkentésével, a pártok állami finanszírozásának megszüntetésével szednék össze. Berlusconi bevételi forrásként nevezte meg azt is, hogy egyszeri adót vetnének ki az olasz állampolgárok svájci bankszámlán tartott vagyonára. Ez a PdL elnöke szerint első alkalommal 25-30 milliárd eurót hozhatna a római államkasszába, majd évente további öt milliárdot. Ehhez Svájccal megállapodást kötnek majd, mondta.

Berlusconi azt mondta: tudja, hogy politikai ellenfelei szerint „képtelenségeket állít, de új adók kitalálására minden hülye képes, intelligencia az eltörlésükhöz kell”. A balközép Demokrata Párt (PD) politikusainak első reakciói szerint Berlusconi az eddig komoly választási kampányt ismét hamis és demagóg ígéretekkel zavarta meg elfeledkezve arról, hogy az utóbbi tíz évben ő vezette kormányfőként a legtovább Olaszországot, és az általa okozott hiány miatt volt szükség az ingatlanadóra.