Adalbert
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Bajnai Brüsszelben lobbizott

2013.02.04. 19:08

Bajnai Gordon európai uniós illetékesekkel - köztük Johannes Hahn regionális fejlesztési ügyekben illetékes EU-biztossal - folytatott hétfőn Brüsszelben megbeszéléseket, és a Magyarországnak járó támogatás értékének lehetőség szerinti megőrzéséért lobbizott. "Azért jöttem Brüsszelbe, hogy a magyar nemzeti érdekekért lobbizzak, mert úgy látom, hogy az elmúlt három év kormányzati ámokfutása után a valódi nemzeti érdekeink súlyos veszélyben vannak" - mondta az MTI-nek nyilatkozva a volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke. Utalt arra, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcstalálkozó napirendjén szerepel a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetés ügye.

"Döntés születik a következő hét évünket meghatározó fejlesztési pénzekről. Úgy tűnik, hogy Magyarország mintegy kétezer milliárd  forintot is veszíthet az előző időszakhoz képest" - jegyezte meg. Szavai szerint ez óriási kudarc lenne, hiszen utak, vasutak, vállalkozások támogatása, egyetemek finanszírozása, iskolák felújítása, az oktatás rendbetétele, a környezetvédelem rendberakása múlhat ezen. Ezért - tette hozzá - mindenkinek, aki az ország sorsával törődik, azt kell szorgalmaznia, hogy minél kisebb legyen ez a veszteség.

Azt, hogy ebben a kérdésben az ország "vesztésre áll", Bajnai Gordon két okra vezette vissza. Szerinte az egyik az, hogy a kohéziós támogatás kiszámítási módja nem kedvez Magyarországnak. A támogatás mértéke ugyanis függ a várható növekedési ütemtől, márpedig a magyar gazdaság az elmúlt három évben a korábban tervezettnél sokkal alacsonyabb növekedési pályára állt rá. A magyar GDP 2015-ben 18 százalékkal - ötezer milliárd forinttal - lesz kisebb, mint amennyit a mostani kormány 2010 őszén 2015-re tervezett  - mondta.

A másik ok - vélekedett Bajnai Gordon - az, hogy a magyar kormány az elmúlt években nemzeti érdekre hivatkozva rengeteg csatát vívott Brüsszelben olyan ügyekért, amelyek valójában nem a nemzeti érdekekről, hanem a Fidesz hatalmi érdekéről szóltak. Ilyen témaként említette a magyar bírák nyugdíjazásának ügyét, a "médiaszabadság korlátozását", illetve a jegybanki függetlenség kérdését.

"Ezeken a valójában nem nemzeti érdekeknek tekinthető ügyeken annyi vért vesztettünk, hogy legyengült állapotban kerültünk oda, ahol már valóban nemzeti érdekeinkről van szó" - fogalmazott Bajnai Gordon. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ban szövetségeket kell kötni az érdekek érvényesítéséhez, "az nyer, akinek sok és erős szövetségese van".

"Mivel Magyarországgal ma már ciki egy képen mutatkoznia sok európai vezetőnek, ezért nagyon nehéz ma szövetségeket kötnünk, ennek pedig hosszú távú nemzeti érdekeink látják a kárát" - jelentette ki a volt kormányfő. Beszámolója szerint azt mondta tárgyalópartnereinek, hogy "gondolkodjanak ők is hosszú távon, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne büntessék Magyarországot azért, mert most ilyen kártékony és szerencsétlen kormánya van".