Eltüntették az Alitalia logóját a balesetet szenvedett gépről

2013.02.04. 12:24 Módosítva: 2013.02.04. 12:29
A szakszervezetek és az olasz politika is az Alitalia légitársaságot támadta a római repülőtéren szombaton történt baleset miatt, amelyben az olasz belföldi járatokon repülő román Carpatair gépe lesodródott a pályáról.

Szégyennek nevezték az olasz légiforgalmi szakszervezetek és az olasz fogyasztóvédők is azt, hogy a balesetet követő órákban fehérre festették a Carpatair balesetet szenvedett repülőgépét, eltüntetve a roncsról az Alitalia logóját. A légitársaság nem titkolta, hogy a negatív reklámot akarta elkerülni.

A román légitársasággal itáliai belföldi járatokra is szerződött Alitaliát tartják felelősnek a balesetért a szakszervezetek és a politika is. Pierferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke  a Twitteren arra emlékeztetett, hogy az olasz állam az adófizetők pénzéből nem azért mentette meg a nemzeti légitársaságot, hogy utána külföldieknek adja bérbe a járatokat.

A légiforgalmi dolgozók alapszakszervezete (USB) egyelőre elhalasztotta a hétfőre tervezett sztrájkját.

Az olasz sajtó csalásnak nevezte, hogy az Alitalia utasai nem tudtak arról, hogy a Pisa–Róma járaton a Carpatair gépe szállítja őket. Ha az Alitalia már belföldön sem képes a nevéhez méltó szolgáltatást nyújtani, jobb el sem indítani a járatokat, a liberalizáció nem sértheti a szolgáltatás minőségét – írta a Corriere della Sera.

Nem ez az első probléma

Négy kisebb-nagyobb incidens, köztük egy dehermetizációs probléma és egy tűzjelzés miatti visszafordulás is történt a cég gépeivel, amelyeket az Alitalia úgynevezett wet lease / ACMI formában lízingel. A gép, a személyzet, a biztosítás és a karbantartás is az árban van. (airportal.hu)

A sérülteket okozó baleset miatt „mély fájdalmát” hangsúlyozta közleményében a Carpatair, és visszautasította a légitársaságot ért vádakat. A Carpatair hangsúlyozta, hogy gépei és pilótái is minden biztonsági követelménynek maximálisan megfelelnek. A Carpatair 2012-től egészen mostanáig 3790-szer repült az Alitalia belföldi járatain több mint 207 ezer utast szállítva.

A román légitársaság szerint a balesetet a heves széllökés okozta, ezt azonban még erősítették meg. A gép román pilótáját az olasz ügyészség már kihallgatta.

A SkyTg24 olasz hírtelevízió értesülései szerint a baleset két súlyos sérültje egy török és egy ecuadori állampolgár.

Szombat este negyven utas és négyfőnyi személyzet tartózkodott a Pisából érkező ATR-72 típusú gépen, amely a leszállópályáról kicsúszva a fűben állt meg. A gép futóműve is károsodott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport