Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Veterán katona ölte meg a mesterlövészt

2013.02.04. 06:51

A helyi média szerint poszttraumatikus stressz szindrómában (PTSD) szenved az a fiatal amerikai veterán katona, aki a egy texasi lőtéren közelről lelőtte Chris Kyle-t, az Egyesült Államok mesterlövészét és egy másik férfit.

Kyle a haditengerészet mesterlövésze volt, többször járt Irakban, és több száz embert lőtt le. Amerikai mesterlövész címmel bestseller könyvet írt 1999-től 2009-ig tartó szolgálatáról.

Az utóbbi években önkéntes munka keretében segített gyógyulni a PTSD-ben szenvedő tengerészgyalogosoknak – írta meg a SOFREP nevű honlap, amit a különleges hadműveleti erőknél szolgáló katonák tartanak fent. Ennek a gyógyító munkának a része volt, hogy Kyle lövészetet tartott pácienseinek.

A 38 éves férfi szombaton egy szomszédjával és a 25 éves Eddie Ray Routh-szal elment a Fort Worthtől 80 kilométerre lévő Rough Creek Lodge nevű helység lőterére. Ott Routh egy félautomata pisztollyal közelről lelőtte mindkét férfit, majd Kyle teherautóján elmenekült – közölte a rendőrség. Vasárnap hajnalban otthonában fogták el a gyanúsítottat.

Az amerikai tengerészgyalogság megerősítette, hogy Routh a katonájuk volt, és 2006-tól 2010-ig szolgált, részben Irakban, jelenleg tartalékos. Azt hivatalosan nem erősítették meg, hogy PTSD betegségben szenvedne. Vádat emeltek ellene gyilkosságért, és akár halálra is ítélhetik.