Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Jól fel vannak fegyverkezve a republikánus képviselők

2013.02.05. 22:09
A republikánus kongresszusi képviselők jóval jobban fel vannak fegyverkezve, mint demokrata társaik, derítette ki az USA Today. Mivel nincs egységesített adatbázis a fegyverrel rendelkező törvényhozókról, és amiért ez a tétel nem is szerepel a vagyonnyilatkozatokban, a lap újságírói egyesével vették fel a kapcsolatot a képviselőház és a szenátus minden tagjával, azt tudakolva, hogy rendelkeznek-e lőfegyverrel.

A beérkezett válaszok erőteljes pártbeli és regionális megoszlást mutatnak: a kérdésre válaszoló republikánusoknak csupán 10 százaléka mondta azt, hogy nem rendelkezik fegyverrel, miközben ez az arány a demokratáknál 66 százalékos volt. Az eredményeken nem lepődött meg Michael Hammond, az Amerikai Fegyvertartók tanácsadója. Szerinte a republikánus körzetekben a fegyver kampánykelléknek számít.

Ugyanígy látványos a földrajzi megoszlás is: észak-keleti államokból mindössze 12 képviselő mondta azt, hogy rendelkezik fegyverrel, míg a déli régióból  77-en. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kulturális tényezők legalább annyira fontosak lesznek a fegyvertartás szigorítását szabályzó törvény megszavazásánál, mint a fegyverlobbi tevékenysége.

Az USA Today felmérése nem csak statisztikai adatok begyűjtésére volt alkalmas, hanem nagyon eltérő hozzáállásokat is megmutatott.

Családi hagyomány

Voltak képviselők, akik kifejezetten lelkesek lettek, amikor a fegyvereikről kérdezték őket, és büszkén meséltek gyűjteményükről. Mark Pryor szenátor például három puskát, három gépkarabélyt és két pisztolyt tart otthonában. A szintén republikánus Phil Gingrey nem csak lelkesen sorolta a fegyvereit, de a szóvivője a válaszadás után három nappal újra jelentkezett, hogy elújságolja, időközben a képviselő beszerzett egy harmadik generációs Glock kézifegyvert is.

De délen akadt olyan demokrata képviselő, aki azon is meglepődött, hogy ez egyáltalán kérdés lehet. A nyugat-virginiai Joe Manchin szenátor már a 2010-es kampányában is egy puskával pózolt, nem is értette a kérdést, hogy miért ne rendelkezne mindenki saját fegyverrel.

Tucatnyi képviselő válaszolta, hogy családi darabról van szó, amit szüleiktől vagy nagyszüleiktől örököltek. Arra a kérdésre, hogy tart-e otthon fegyvert, a republikánus Rob Portman egy történetet mesélt el a dédapjáról, aki nyolcvan évesen kacsára vadászni ment ki egy befagyott tóhoz és sosem tért vissza. A svájci bevándorló dédapát végül a család tagjai találták meg a nap végén, szívroham vitte el. Puskájával az ölében, mosollyal az arcán feküdt élettelenül. "A családi legenda szerint ez azért volt, mert szeretett vadászni", mondta el Portman. Majd hozzátette, hogy mind a mai napig őrzi azt a fegyvert, később pedig a gyerekei fognak vele lőni, hiszen ez a hagyomány a családjukban.

Felelőtlen dolog ilyet kérdezni

Mások már magát a kérdésfeltevést is felelőtlenségnek tartották. A republikánus Andy Harris szerint azután, hogy Gabrielle Giffords kongresszusi képviselőt meglőtték, ilyen információk kiadása hiba volna. "Felelőtlen tett, ha a média képviselői a nyilvánosságra hozzák, hogy a képviselők és családjaik hogyan védik meg magukat" - mondta.

Volt aki egyszerűbben fogalmazott. A republikánus Tom Marino egyszerűen annyit válaszolt az újságírónak, hogy "semmi köze hozzá". Voltak akik annak ellenére nem válaszoltak a kérdésre, hogy korábban már nyilvánosságra hozták, hogy rendelkeznek fegyverrel.

Szintén nem válaszolt az egyetlen olyan képviselő, aki fegyverforgalmazási engedéllyel is rendelkezik. (A természetesen republikánus) Sam Graves érvényes engedéllyel rendelkezik egy fegyverbolt üzemeltetéséhez.

Nem ez dönti el a szavazatot

A felmérések eredménye azt mutatja, hogy a fegyvert tartó törvényhozók aránya pontosan megegyezik a lakosságon belül a fegyvert tartók arányával. Egy decemberi felmérésben a megkérdezett amerikaiak 43 százaléka válaszolta, hogy tart otthon fegyvert, most is ez az arány jött ki.

Hammond szerint ugyanakkor a fegyvertartás ténye nem feltétlenül dönti el azt, hogy a képviselő hogyan fog majd szavazni. Ennél sokkal fontosabb, hogy milyen kulturális hagyományok vannak jelen abban a körzetben, amit képvisel. Ezt támasztja alá az is, hogy a lapnak is sikerült olyan fegyvert tartó képviselőt is megszólaltatnia, aki amúgy támogatja a fegyvertartás szigorítását.

Sokan nem válaszoltak

A választ megtagadók között is érezhetőek a pártbeli különbségek: a kongresszusból 161 törvényhozó nem reagált a többszöri telefonos és e-mailes megkeresésekre, közülük 97 volt republikánus.

A fontosabb pozíciókat elfoglaló törvényhozók közül Harry Reid, a demokraták szenátusi vezetője elismerte, hogy van fegyvere, de azt nem árulta el, hogy milyen típusú. Republikánus kollégája, Mitch McConnell viszont nem válaszolt a kérdésre. A demokraták képviselőházi frakcióvezetője, Nancy Pelosi bevallottan nem tart otthon fegyvert, John Boehner republikánus házelnök pedig többszöri megkeresésre sem válaszolt.

Bár pár napja a Fehér Ház nyilvánosságra hozott egy fotót, amin Obama skeetpuskával lőtt, arra az újságírói kérdésre, hogy az elnök birtokol-e fegyvert, Jay Carney szóvivő azt válaszolta, hogy nincs erről tudomása. Az elnök amúgy a New Republicnak adott interjújában igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy lőtt-e valaha. "Ami azt illeti, Camp Davidben [az elnöki nyaralóban] állandóan skeetet lövünk" - mondta az elnök a New Republic február 11-i számában megjelenő interjújában, melynek vonatkozó részletei már a múlt hétvégén kiszivárogtak. Azt is elárulta, hogy "a lányok" nem szoktak vele lőni, de a vendégei igen.

Több fegyver, több pénz

Az elemzés kitért arra is, hogy Nemzeti Lőfegyver Szövetség lobbistái tízszer többet támogatják azon képviselők kampányait, akik rendelkeznek lőfegyverrel.

Ráadásul az is kiderült, hogy a törvényhozók számára engedélyezett, hogy munkahelyükre is fegyverrel érkezzenek. A Capitolium korábbi biztonsági főnöke ugyanakkor elmondta, ő nem tudott senkiről, aki ezt meg is tette volna. Ráadásul a szabályzat szerint csak töltény nélkül,biztonságosan elzárva hordhatják maguknál.

Összességében a szenátusban 26 repulbikánus vallotta azt, hogy rendelkezik fegyverrel, 5-en azt, hogy nem, 7-en hárították el a kérdést és 7-en pedig nem válaszoltak. A demokraták közül 16 képviselő válaszolt igennel, 19 nemmel, 6-an hárítottak és 11-en nem válaszoltak.

A képviselőházban 93 republikánus vallotta be lőfegyverét, 13-an merték elárulni, hogy nincs nekik, 36-an kitértek a kérdés elől, 90-en pedig nem is reagáltak. Itt csak 30 demorkata ismerte el fegyverét, 106-an viszont közölték, hogy nincs nekik. 11-en tértek ki a válaszadás elől, 53-an pedig nem is válaszoltak.

A törvényhozók részletes listáját az USA Today elemzésében találhatja.