Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Két embert leszúrtak egy ecuadori nagygyűlésen

2013.02.05. 08:41

Rafael Correa ecuadori elnök két híve meghalt, öt társuk pedig megsebesült, amikor egy zavarodott elméjű férfi késsel a tömegre támadt hétfő este egy vidéki kampánygyűlésen – közölték a hatóságok.

Ecuadorban február 17-én tartanak elnökválasztást, amelyen várhatóan kényelmes többséggel újraválasztják a jelenlegi baloldali államfőt, Hugo Chávez venezuelai elnök szövetségesét.

„Egy őrült megkéselte az AP (a kormányzó Alianza Pais mozgalom) hét tagját, amíg az elnökre vártak. Ketten meghaltak” – reagált Rafael Correa a támadásra a Twitter mikroblogportálon. José Serrano belügyminiszter viszont azt közölte sajtótájékoztatóján, hogy négyen sebesültek meg a támadásban.

A helyi televízió bemutatott egy videofelvételt, amelyen látni lehetett, amint a támadó egy nagy késsel a nagygyűlésre várakozókra támadt a nyugat-ecuadori Esmeraldas tartomány Quininde városában. A férfi áttört a tömegen, véletlenszerűen kiválasztva áldozatait, majd menekülni próbált. A támadót a rendőrök elfogták.

A 49 éves Correa 2007 óta irányítja az olajban gazdag, 14 milliós andoki országot. Szociális programjai és az országában működő multinacionális cégekkel kötött szerződések újratárgyalása miatt igen népszerű, de folyamatosan nyílt harcban áll az ellenzéki sajtóval és az üzleti körökkel.