Orsolya
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nemi erőszakról beszélt, börtönbe került

2013.02.05. 14:42
Egyévi börtönbüntetésre ítéltek Szomáliában kedden egy nőt, akit állítása szerint a biztonsági erők több tagja megerőszakolt, valamint egy újságírót, akinek a nő az esetet elmondta.

A mogadishui bíróság "állami intézmények rágalmazása" vádjával ítélte el nőt és az újságírót. A nőt azért ítélték el, mert azzal az állításával, hogy a biztonsági erők tagjai megerőszakolták, állami intézményeket rágalmazott meg. Egy évre kell börtönbe vonulnia, miután nem kell már szoptatnia csecsemőjét – közölte Ahmed Adán bíró a nyilvános tárgyaláson, elrendelve a feltételes szabadlábra helyezését. A bíró elmondta, döntésüket orvosi bizonyítékokra alapozták, melyek szerint a nőt nem erőszakolták meg.

Abdi-Azíz Abdinúr szabadúszó újságírót állami intézmények rágalmazása vádjával ítélték el "hamis interjú készítése miatt", valamint azért, mert a nő férjének távollétében lépett be az asszony házába. A több szomáliai rádiónak is dolgozó újságírót, aki egyébként nem közölte az interjút, januárban vették őrizetbe, s a tárgyalás után visszavitték a börtönbe.

Három másik vádlottat felmentettek és szabadlábra helyeztek. Emberjogi szervezetek szerint ellenük - köztük a nő férje ellen - az volt a vád, hogy segítettek az asszonynak kapcsolatba kerülni az újságíróval és kimenteni őt a vizsgálat alól.

A Human Rights Watch (HRW), az Amnesty International (AI) és a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) jogvédő szervezetek szerint a vádemelések azzal függtek össze, hogy a média felhívta a figyelmet a Szomáliában gyakran előforduló, többek között a biztonsági erőknek tulajdonított, nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekményekre.