Orsolya
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nyolc hónap után megkerült a multimilliomos ingatlanmágnás

2013.02.05. 16:13 Módosítva: 2013.02.06. 13:40

„Kevin” – mutatkozott be a zavarodott stoppos Catherine Vallelynek. A helyi írónő Írország egyik legészakibb megyéje, Leitrim dombjai között autózott barátjával, Peter Reihill-lel, amikor a piros nadrágon kívül csak egy nejlonzacskót viselő, szakállát hét és fél centis körmeivel vakargató férfi zseblámpáját villogtatva megállította őket.

Kevin Michael McGeever
Kevin Michael McGeever

Január 27. volt, este tíz óra. Azóta kiderült, hogy Kevin valójában Kevin Michael McGeever, az 58 éves milliomos ingatlanbefektető, akit állítása szerint tavaly május 27-én fegyveresek raboltak el a Galway megyei Craughwellből, három millió fontos palotájából.

Az országban, ahol a válságot félbehagyott építkezések nyomán hátramaradt szellemvárosok jelképezik, a bulvársajtó kedélyes kárörömmel csapott le a történetre. Még ha McGeever külföldön, javarészt Dubajban üzletelt is. Talán a dubaji szál miatt, de a hírekben már az orosz maffiát is emlegetik, meg tízmilliós váltságdíjat. A leghátborzongatóbb részlet mégis az, hogy McGeever homlokába elrablói a „TOLVAJ” feliratot vájták.

Az Irish Independent vasárnapi kiadása szerint biztosan ennél jóval kevesebbet tudunk. Rendőrségi forrásai szerint McGeever nem nevezett meg gyanúsítottakat, a TOLVAJ-t meg tintával rajzolták a homlokára, idővel lekopik. McGeevert, akit csontsoványra fogyva, törött térddel találtak meg, egészségi állapota miatt még nem tudták tisztességesen kihallgatni. A még mindig zavarodott férfi egyelőre csak homályosan emlékszik a történtekre.

Arra emlékszik, hogy mikor és hol rabolták el, de onnantól csak arra, hogy egy sötét szobában tartották. Azt nem tudta megmondani, hogy megkötözték-e, de a izomzatának sorvadása és pár apróbb sérülés alapján arra lehet következtetni, hogy igen. Elrablóitól időnként szendvicset és vizet kapott. Arról, hogy hogyan került a leitrimi dombok közt kanyargó mellékútra, csak annyit mondott, ott találta magát. A zseblámpán kívül volt egy vadiúj mobiltelefonja, amin egyetlenegy szám vagy hívás sem volt elmentve.

Vallely beszédesebb volt. Azért vette fel McGeevert – akit piros nadrágjában, villogó lámpájával elsőre útjelző bójának nézett –, mert a környéken „sok a táborozó hippi, meg egy buddhista centrum is van Ballinamore-ban”. Azt hitte, most is egy hippi stoppol. „Azt kérte, hogy hívjuk fel a tudakozót, és szerezzük meg egy barátja számát” – mesélte. Arra már nem emlékezett, hogy hívták a barátot, csak hogy a tudakozó nem találta. Egy másik barátot viszont sikerült felhívni. Az egy hotelban akart találkozni McGeeverrel, de Vallely szerint a milliomos nem volt olyan állapotban, hogy egy hotelba engedjék, ezért végül egy Tesco parkolójában találkoztak. Onnan McGeever tiltakozása ellenére mentek a rendőrségre.

Amilyen izgalmat kelt most McGeever megkerülése, olyan feltűnésmentes volt eltűnése. Bár állítása szerint május 27-én tűnt el, társa, Siobhan O'Callaghan csak június 22-én jelentette eltűnését. Bár ilyen esetekben a rendőrség általában a nyilvánosság segítségét kéri, O'Callaghan ezt nem akarta. Az Independent rendőrségi forrásai szerint három sms-t is vizsgálnak, amit McGeever eltűnése után kapott a férfi telefonszámáról. Az üzeneteket az adatok szerint Nagy-Britanniából és Németországból küldték.

McGeevere ugyan magamutogatóan gazdag volt, de élete mégis titokzatos. Swinforban, ahol nevelkedett, nem igazán emlékeznek rá. A Mayo megyei városkában járt iskolába, és talán itt szedett magára némi építészeti szaktudást apjától, aki a környék építkezésein dolgozott. A hatvanas években elhagyta a vidéket. Szülei meghaltak de élnek testvérei a környéken. „Az van, hogy senki, de tényleg senki még csak nem is hallotta, hogy eltűnt” – mondta egy földije.

Galwayben, ahol élt is csak annyit tudtak felidézni, hogy „megfoghatatlan figura” volt, aki élvezte a gazdagságát. Látták Porschéban, Ferrariban és egy Mercedes CL63-as szupersportautóban is, amiknek KMM-1, KMM-2 és KMM-3 volt a rendszámuk. Volt egy helikoptere is, vagy legalábbis használt egyet, írja az Independent.

Mayo megyében maradt rokonsága sem jelentett nagy segítséget a férfi eltűnése után kezdődött nyomozásban. „Hívott egy rendőr a gorti őrsről, és egyszercsak megkérdezte, hogy tudom-e, hol van. Mondtam, hogy nem” – mesélte Brendan McGeever. Semmilyen kapcsolata nem volt testvérével, nem panaszkodott nehézségekre. „Sose beszélt ilyesmiről. Néha felhívott, hogy most Londonban van, vagy a dublini reptéren” – mondta.

Az az ismerős se tudott segíteni, akivel Vallely találkozott, így a rendőrök most a vadonatúj mobiltelefon helyzetadatai alapján próbálják kideríteni, hol tarthatták fogságban a férfit. Egyben mindenki segítségét várják, aki bármit is tud az esetről.