Tulajdonképpen bárkit lebombázhatnak

2013.02.05. 11:24
Ha nagykorú férfi vagy, és Afganisztánban vagy Pakisztánban élsz, bármikor lebombázhat egy amerikai drón. Legalábbis a vonatkozó titkos szabályok elég rugalmas feltételrendszert szabnak ehhez. De még az amerikai állampolgárok sincsenek biztonságban, elég, ha valaki úgy gondolja, hogy fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok biztonságára. Hamarosan kiszivároghatnak a titkos drónháború részletei, mert Obama a program egyik kidolgozóját jelölte a CIA igazgatójának, és már 11 szenátor jelezte, hogy volnának kérdései.

Még az amerikai állampolgárok megölésére is nagyon elasztikus gumiszabályokat hozott a Fehér Ház, a külföldiek ellen pedig szinte korlátlanul bevethetők a CIA drónjai, írja az Atlantic Wire. Az NBC News hétfő éjszaka hozta nyilvánosságra az amerikai igazságügyi minisztérium a drónok bevetésére vonatkozó feljegyzéseit, amelyek máris nagy felháborodást váltottak ki a jogvédők körében.

Az amerikai állampolgárok megölése kényes kérdés. A külföldiek mészárlásával szemben viszonylag elnézőek az amerikaiak, de saját honfitársaik alapvető jogai mégiscsak az ország alkotmányának legszentebb részei. Így elég felkavaróan hatott, amikor kiderült, hogy egy amerikai állampolgár bírósági ítélet nélküli meggyilkolásához csupán két feltételnek kell teljesülnie: vagy az al-Kaida vezető parancsnokának kell lennie, vagy pedig „társult erőnek”. Ez utóbbi a leírás szerint gyakorlatilag bármit jelenthet.

Pláne, hogy a nem túl bőséges magyarázat szerint társult erőnek az számít, aki „egy Egyesült Államok elleni azonnali támadás veszélyét hordozza”, de arra „nem kell megdönthetetlen bizonyíték, hogy a közeljövőben konkrét támadást követhetnek el amerikai életek és érdekek ellen”. Magyarán „egy jól értesült, magas rangú” tisztviselő elrendelheti bármely amerikai állampolgár megölését, ha az „mostanában” részt vett fenyegető „aktivitásban”. Hogy ez mit jelent, az az NBC riportere, Michael Isikoff szerint nincs pontosan meghatározva.

A külföldi állampolgárok esetén még ennél is megengedőbb a szabályozás. Az eddig kiszivárgottak alapján Afganisztánban és Pakisztánban gyakorlatilag minden nagykorú férfit lázadónak tekintenek, így akármikor rájuk is küldhetik a távirányítású repülőket. A pontos szabályokat, ha egyáltalán vannak, persze nem ismerjük, mert Obama kormánya évek óta titokban tartja azokat, írja az Atlantic Wire.

„Vérfagyasztó” – jellemezte a kiszivárgott feljegyzést az Amerikai Szabadságjogi Unió jogvédő szervezet igazgatóhelyettese, Jameel Jaffer. „Tulajdonképpen amellett érvel, hogy a kormánynak jogában van bírósági eljárás nélkül meggyilkolnia saját polgárait. Elismeri, hogy ennek vannak korlátai, ám azok rugalmasak és kevéssé meghatározottak” – mondta. Erre az Atlantic Wire szerint jó példa volt Anwar al-Awlaki, az amerikai állampolgárságú jemeni iszlamista meggyilkolása. Al-Awlaki az al-Kaida egyik vezetője volt, így az ő megölése még indokolható volna, de vajon milyen alapon gyilkolták meg 16 éves, amerikai állampolgárságú fiát, kérdezi a lap. A fiú, mint írják, nyilván „kapcsolatban volt” az apjával, de ettől még nem feltétlenül volt „társult erő”.

Az Atlantic Wire szerint most nyílhat némi esély rá, hogy a közvélemény is betekintést nyerjen Obama titkos – és amúgy mindenféle kongresszusi felhatalmazás nélkül folytatott – drónháborújába. Obama második ciklusában azt a John Brennant jelölte a CIA igazgatójának, aki kidolgozta a drónháború alapelveit. Kongresszusi meghallgatásán pedig nyilván téma lesz a drónháború is, mert 11 szenátor – republikánusok és demokraták vegyesen – előzetesen jelezték, hogy érdekli őket a kérdés.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport