Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Cipővel támadtak Ahmadinezsádra

2013.02.06. 11:43 Módosítva: 2013.02.06. 14:31
A két ország között nincs diplomáciai kapcsolat, de Mohamed Murszi, Egyiptom első iszlamista elnöke kedden meleg fogadtatásban részesítette az 1979-es iráni iszlám forradalom óta első iráni elnökként Egyiptomba látogató Mahmúd Ahmadinezsádot. Egy szír férfi azonban másként értékelte a látogatást.

Egy szíriai férfi cipővel dobta meg Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt kairói látogatása alatt, de csak az egyik testőrét találta el. Az esetről készült videón a BBC szerint hallani, amint a férfi azt ordítja az iráni elnök felé, hogy „gyáva", „megölted a testvéreinket".

Az egyiptomi biztonságiak által őrizetbe vett férfi a New York Times szerint azért támadt Ahmadinezsádra, mert Irán kiállt Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsime mellett. A mecset közelében négy fiatal is Irán-ellenes szlogeneket emelt a magasba.

Ahmadinezsád háromnapos látogatásra érkezett Egyiptomba, ahol kezdésnek rögtön a szíriai polgárháborúról tartottak megbeszélést az egyiptomi vezetéssel. Találkozott a legmagasabb rangú szunnita főpappal is, aki ugyanakkor a hírek szerint bírálta Irán szerepét, amiért "szunnita területeken támogatja a síitákat".

Ahmadinezsád a látogatás alatt részt vesz az Iszlám Szolidaritás Szervezet konferenciáján.

Irán kölcsönt adna Egyiptomnak

"Közöltem, hogy jelentős hitelkeretet és számos szolgáltatást tudunk felajánlani egyiptomi testvéreinknek" – mondta az iráni elnök az al-Ahrámnak. Azt nem árulta el, hogy az ajánlatát elfogadták-e. Kijelentette, hogy az iráni gazdaságra hatással vannak a szankciót, de "nagy gazdaság", amiről a "pozitív fejlemények" - így a folyamatosan növekvő export - is tanúskodnak.
Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei az iráni importra kivetett büntetőintézkedésekkel a létfontosságú iráni olajexportot kívánták visszaszorítani, valamint korlátozni annak szállítási, biztosítási és pénzügyi lehetőségeit.

Egyiptom kedden jelentette be, hogy a devizatartalékai 15 milliárd dollár alá estek vissza. Az idegenforgalmat súlyosan érintette a Hoszni Mubarak elnök bukásához vezető, két éve kitört népfelkelés, és a bizonytalanság miatt csökkentek a beruházások.

Ahmadinezsád szerint haladást értek el a kétoldalú kapcsolatok helyreállítása terén, amelyek az iszlám forradalom és az izraeli-egyiptomi békeszerződés aláírása után szakadtak meg 1979-ben.

Az iszlamista Muszlim Testvériség által támogatott Mohamed Murszi egyiptomi elnök nem sokkal megválasztása után Teheránba utazott.