Földrengés és minicunami volt a Csendes-óceánon

2013.02.06. 06:23

Nyolcas erősségű földrengés rázta meg szerdán a Csendes-óceán déli részén található Salamon-szigeteket, és a hatására keletkező szökőár megrongált mintegy 50 házat a szigetcsoport egyik tagján.

A 30 ezer lakosú Salamon-szigetek miniszterelnökének szóvivője közölte, hogy emberéletben nem esett kár. Később a miniszterelnök bejelentette, hogy négyen meghaltak, és ketten eltűntek az ország keleti részén. Helyi kórházi vezetők elsődleges adatai szerint viszont öten haltak meg, közöttük egy gyermek.

A közép-európai idő szerint hajnali negyed háromkor történt rengés fészke alig valamivel a földfelszín alatt, 5,8 kilométer mélyen volt, epicentruma pedig a szigetcsoporthoz tartozó Lata szigettől mintegy 60 kilométerre – közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

A csendes-óceáni cunami előrejelző központ térképe, a körök színe a rengés mélységét, átmérőjük a Richter skála szerinti erősségüket jelzi
A csendes-óceáni cunami előrejelző központ térképe, a körök színe a rengés mélységét, átmérőjük a Richter skála szerinti erősségüket jelzi
Fotó: Pacific Tsunami Warning Center/NOAA/NWS/Handout / Reuters

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ cunamiriadót rendelt el sok szigetországra vonatkozóan az óceán déli részén. A legmagasabb vízszintemelkedés a Salamon-szigetek egyik tagját, a Santa Cruz-szigetet értéke el. A hullámok maximális magassága 1,5 méter volt. Új-Kaledóniában volt még jelentősebb vízszintemelkedés, maximálisan 55 centiméter. A szökőárriadót egy-két óra elteltével minden szigetre vonatkozóan lefújták.

Japán keleti partjainál később szintén cunamiriadót rendeltek el, mert 50 centiméteres szökőár várható. A figyelmeztetés mindenekelőtt Hokkaidótól Kjúsúig, valamint Okinava partjainál van érvényben – közölte a japán meteorológiai szolgálat egyik munkatársa. A lakosokat felszólították, hogy ne közelítsék meg a partokat.

Tűzgyűrű

A Salamon-szigetek egy fokozottan vulkanikus, mélytengeri árkok által határolt területen, az ún. „tűzgyűrűben” fekszik, ezért a régióban nem számítanak ritkaságnak a hasonló földmozgások. A szigetek körül az elmúlt napokban is észleltek kisebb rengéseket.

Legutóbb 2007-ben sújtotta nagy erősségű földrengés a szigetcsoportot: a 8,1-es erősségű földmozgás akkor 52 áldozatot követelt, és több ezer ember vált hajléktalanná – írja a BBC.

A mostani földrengés négy falut érintett a Santa Cruz néven is ismert Nendo szigetén. A legnagyobb károkat Latában, a sziget legnagyobb városában okozta. A víz 500 méterre nyomult be a partoktól, eközben három falu házaiban tett kárt. A hatóságok jelenleg a helyi repülőtér zavartalan működését igyekszenek biztosítani, hogy minél előbb megérkezhessenek a szigetre küldött segélyszállítmányok.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport