Béla
12 °C
27 °C

Videojátékkal ijesztgette Észak-Korea Amerikát

2013.02.06. 06:18

Bizarr propagandavideó került ki kedden egy észak-koreai kormányzati weboldalra, majd onnan rövid úton a YouTube-ra. A videó egy észak-koreai férfi álmát mutatta be, amiben rakéták rombolnak porig egy nagyvárost, és hogy mindenki számára egyértelmű legyen a helyszín, a romokat csillagos-sávos amerikai zászló takarja be. Ezután vált a kép, és a decemberi észak-koreai rakétakísérletek archív felvételei láthatók, miközben a We are the world szól - a nyolcvanas évek megaslágerét abszurd módon éppen azért vették fel annak idején amerikai popsztárok, hogy a bevételével a világ éhezőit támogassák.

A videó néhány óráig volt csak elérhető a Google videómegosztóján, aztán egyszer csak törölték - a hivatalos indoklás szerint az Activision nevű cég kérésére, azzal az indoklással, hogy a viedó jogsértő, ugyanis az ő tulajdonukat képező felvételeket tartalmaz engedély nélkül. Az Activision számítógépes és videojátékok kiadásával foglalkozik; innentől aránylag rövid nyomozással a gémervilág ki is derítette, hogy az észak-koreaiak a szétlőtt város képsorait egy az egyben a Call of Duty: Modern Warfare 3 című videojátékból emelték át. A LiveLeak videómegosztón még elérhető a propagandavideó:

Ezek pedig a 2011-ben megjelent videojáték átvezető képsorai (11 perc 9 másodperctől következik az érdekes rész):

Hogy hogyan gondolhatták az észak-koreai videó készítői, hogy a kb. 20 millió példányban elkelt játék egyik emlékezetes jelenetének lemásolása nem fog senkinek feltűnni, illetve hogy mi lesz most a sorsuk, amikor a fél internet rajtuk röhög, rejtély.