Géza
-12 °C
-4 °C

A külügy elítéli a tunéziai ellenzéki vezető meggyilkolását

2013.02.07. 17:00

A Külügyminisztérium közleményben ítélte el Sokri Belaid tunéziai ellenzéki politikus meggyilkolását, és részvétét fejezi ki az elhunyt hozzátartozóinak. A tárca közleményében azt írta, bíznak abban, hogy a tunéziai hatóságok mindent megtesznek az elkövetők kézre kerítése és bíróság elé állítása érdekében.

Sokri Belaidot, az Egyesült Demokratikus Nacionalista Párt nevű tunéziai ellenzéki formáció főtitkárát szerda reggel lőtték agyon Tuniszban. Fivére az iszlamista en-Nahdát (Újjászületést), a kormánykoalíció legerősebb pártját vádolta a gyilkossággal. Ugyanakkor az ország kormányfője is terrorcselekménynek nevezte és elítélte a gyilkosságot.

A magyar Külügyminisztérium konzuli szolgálata szerdán óvatosságra intette a Tunéziában tartózkodó vagy oda készülő magyarokat, mivel az ellenzéki politikus ellen elkövetett terrorista merénylet hatására az ország egész területén tömegdemonstrációk robbantak ki. Több városban összecsapások is voltak rendőrök és kormányellenes tüntetők között, Tuniszban egy rendőr meghalt.