András, Andor
-3 °C
3 °C

Bűnösnek vallotta magát a New York-i Federal Reserve Bank tavalyi támadója

2013.02.07. 22:00

Vádalku keretében bűnösnek vallotta magát csütörtökön az a bangladesi férfi, aki tavaly októberben fel akarta robbantani a New York-i Federal Reserve Bankot. A merénylet azonban nem sikerült, mert az al-Kaidával rokonszenvező, 21 éves Kazi Mohammed Rezvanul Ahszan Nafisz már korábban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) látókörébe került, amelynek fedett ügynökei üzemképtelen pokolgépet bocsátottak a rendelkezésére. Nafisz azonban abban  a tudatban parkolt le egy mikrobuszt az épület mellett, hogy abban csaknem féltonnányi robbanóanyagot rejtett el.

Csütörtöki New York-i meghallgatásán sajnálkozását fejezte az üggyel kapcsolatban és kijelentette, hogy már nem híve az "erőszakos dzsihádnak". Nafiszra a vádalku keretében 30 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Ügyében május 30-án hirdetnek ítéletet. Nafisz tavaly januárban diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba azzal a titkos céllal, hogy az ország területén merényletet kövessen el. A kiszemelt célpontok között szerepelt a Federal Reserve Bank mellett Barack Obama elnök és a New York-i tőzsde épülete is.

2012. október 17-én Nafisz, miután a szövetségi bank New York-i épülete mellett hagyta a mikrobuszt, amelyben összekapcsolta egy detonátornak hitt készülékkel, a 20 zsákba szétosztott  robbanóanyagot, egy közeli szállodába ment, ahol felvett egy videoüzenetet. "Nem állunk meg, amíg nem győzünk vagy mártírokká nem válunk" – hangoztatta Nafisz, aki ezután egy mobiltelefon segítségével megpróbálta felrobbantani a "pokolgépet" – ekkor fogták el.

A bangladesit azzal vádolták meg, hogy tömegpusztító fegyvert szándékozott bevetni és hogy anyagi támogatásban akarta részesíteni az al-Kaida terrorszervezetet. Nafisz korábban bevallotta, hogy dzsihádista világnézetének kialakulásában döntő szerepe volt Anwar al-Awlaki amerikai  állampolgárságú imámnak, aki csatlakozott az Arab-félszigeten aktív al-Kaidához, és akivel 2011-ben egy amerikai dróncsapás végzett Jemenben. A bangladesi, aki egy Missouri  állambeli főiskola hallgatója volt, készített egy B-tervet is, amely szerint öngyilkos merényletet követett volna el, ha a robbantásos terve lelepleződik.

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) rendszerébe tartozó New York-i bank épülete mindössze néhány sarokra található az újjáépülő Világkereskedelmi Központtól (WTC), amelynek ikertornyait a 2001. szeptember 11-i terrortámadás rombolta le.