Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Panetta: Gyorsan jött a bengázi támadás

2013.02.07. 20:21

A bengázi amerikai konzulátus elleni támadás gyorsasága miatt az amerikai fegyveres erők nem tudtak idejében beavatkozni, hogy megmentsék az ott életét vesztő négy amerikai állampolgárt, jelentette ki szenátusi meghallgatásán Leon Panetta leköszönő amerikai védelmi miniszter. A kelet-líbiai városban Chris Stevens nagykövet és három másik amerikai állampolgár is meghalt a támadásban.

A törvényhozás előtt tárcavezetői minőségében utolsó alkalommal megjelenő Panetta elmondta, hogy az amerikai haderő egy sor eshetőségre felkészült, de nem volt jele annak, hogy a bengázi diplomáciai képviseletet támadás fenyegetné. A Pentagon vezetője elutasította a republikánus bírálatot, miszerint az Obama-kormány semmibe vette a figyelmeztető jeleket és elmondta, hogy fél évvel az incidens előtt a kabinet 281, amerikai képviseleteket érintő fenyegetést értékelt ki.

Panetta a szenátus védelmi bizottságában elmondta, hogy Bengáziban nem egy hosszan tartó ostrom alakult ki, hanem két rajtaütés történt, amelyek között hat óra telt el. Kijelentette, hogy nem sokkal az első támadás után több katonai egységet küldött Bengáziba, közöttük Spanyolországban állomásozó tengerészgyalogosokat és egy Közép-Európában gyakorlatozó különleges műveleti erőt. A kérdésre, hogy miért nem vezényelt nagy tűzerejű helikoptereket és repülőgépeket a helyszínre, a miniszter úgy felelt, hogy ilyenek nem voltak a közelben és csak 9-12 óra múlva értek volna oda.

A tisztségéből távozó Leon Panettát a Pentagon pénteken búcsúztatja majd katonai tiszteletadással. Helyére Obama elnök Chuck Hagel volt nebraskai republikánus szenátort jelölte, akinek személyéről szerdán szavazott volna a szenátus védelmi bizottsága. Ezt a döntést azonban a testület későbbi időpontra halasztotta, mert a vagyonával kapcsolatban pótlólagos tájékoztatás vár még a politikustól.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek